Serbia har i all hemmelighet solgt unna sine lagre av artilleriammunisjon til tredjeland som sender dem til Ukraina. Det er snakk om et beløp på 9 milliarder kroner. Serbia regnes for å være vendt mot Russland, men dette kan være for å blidgjøre EU som Serbia gjerne vil bli medlem av.

Det er Financial Times som avslører handelen.

Serbia er verken medlem av Nato eller EU, og regnes for å ha et nært forhold til Russland. Skepsisen til Vesten har blant annet røtter i Natos væpnede inngripen i landet i 1999. Landet er ett av bare to i Europa som ikke slutter opp om sanksjonene mot Russland, ifølge avisen.

Til tross for det har Serbia diskret trappet opp salget av ammunisjon til vestlige land.

Anslag viser ifølge Financial Times at serbiske artillerigranater verdt rundt 800 millioner euro har havnet i Ukraina siden den russiske invasjonen i 2022. Summen tilsvarer rundt 9 milliarder norske kroner.

Serbias president Aleksandar Vučić bekrefter at summen er omtrent riktig. Han sier han ikke tar parti i krigen, men ser det hele som en forretningsmulighet.

– Dette er en del av vår økonomiske gjenreisning og er viktig for oss. Ja, vi eksporterer ammunisjonen vår. Vi kan ikke eksportere til Ukraina eller Russland, men vi har hatt mange kontrakter med amerikanerne, spanierne, tsjekkerne og andre, sier Vučić.

– Hva de til slutt gjør med den, er ikke min sak, fortsetter han, og sier at «vi har venner både i Kyiv og Moskva».

Det spørs om Moskva ser med like velvillige øyne på eksporten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.