Vet Serbias president Aleksandar Vučić noe vi andre ikke vet? Han har latt seg intervjue av det sveitsiske ukebladet Weltwoche. Der avslører han at Serbia kontrollerer sine beredskapslagre på grunn av fare for storkrig. Hans perspektiv er bare tre-fire måneder frem i tid.

Retorikken hardner hver dag til 

I intervjuet sier Vučić blant mye annet at «retorikken hardner til hver dag»:

– Det minner meg om et sitat fra en kjent historiker: «Toget har forlatt stasjonen, og ingen kan stoppe det». Jeg tror vi har kort tid på oss til å revurdere og reflektere over det som skjer i Ukraina. Hvis stormaktene ikke snart gjør noe, er jeg ganske sikker på at vi står foran en skikkelig katastrofe.

Hvis du satser på at noen bløffer betyr det at du ikke har bedre kort på hånden. Du vet det ikke, du bare tror at den andre har svakere kort. Jeg er alltid veldig forsiktig når jeg vurderer Putins fremtidige trekk.

Ingen snakker om fred

– Situasjonen kompliseres av at alle snakker om krig. Ingen snakker om fred. Ingen søker fred. Fred er så godt som et tabuord. Det er veldig rart at ingen prøver å stoppe krigen. 

Det finnes en teori – som jeg forstår uten å si at jeg støtter den – som går ut på at Vesten tror at de lett kan beseire Putin, de vil utmatte ham i Ukraina, han vil bli styrtet og Russland som vi kjenner det vil opphøre å eksistere etc. 

Kanskje det er en mulighet, men jeg tror ikke det. 

Lederne skulle gjøre alt som står i deres makt for å stoppe krigshisserne. Det de ikke forteller sitt folk, er at de risikerer å måtte betale en veldig høy pris for spillet de spiller.

Absolutt alt står på spill

– Hvorfor sier jeg at vi står ved avgrunnens rand? Analyser NATOs og USAs situasjon. De har ikke råd til å lide nederlag i Ukraina. Det ville i et geopolitisk perspektiv forverre Europas og Vestens kollektive posisjon så sterkt at den aldri vil kunne gjenopprettes.

På den andre siden kan heller ikke Russland tape krigen, det vil utslette landet.

De to sidene står så fjernt fra hverandre og alt står på spill, ingen kan tillate seg å lide nederlag. Derfor er jeg villig til å si det åpent: Vi nærmer oss katastrofen. Hvem er klar for å la millioner av mennesker dø? Jeg er ikke klar for å miste et enkelt menneske og vil ikke være med på dette. Men beslutningene tas av andre.

Kim Dotcom har postet et sammendrag av intervjuet på Twitter:

– Tre-fire måneder til Big Bang. Lytt til Serbias president og hans vurdering av situasjonen i Ukraina. Europeerne må befri seg fra det fallende amerikanske imperiet, ellers må de betale regningen.

Bak kulissene

I kommentarer til intervjuet blir det spurt om Vučić – som har et godt forhold til Moskva og Vladimir Putin – kan ha innsyn i hva som skjer bak kulissene. Det blir også hevdet at de venstreorienterte må forklares at en storkrig ikke vil være bærekraftig. Atomraketter flyr ikke takket være solcellepaneler. 

Hele det timelange intervjuet er lagt ut på YouTube.

NATO-landene i samtaler om å sette flere atomvåpen i beredskap

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.