Vladimir Putin er blitt varg i veum. Han har anrettet så stor skade på verden at han har utspilt sin rett til å være leder for et stort land. Hvis det skal være noe som heter internasjonal rett, må han fjernes eller tvinges vekk.

Russerne må forstå at så lenge han sitter med makten, vil Russland forbli en paria. I lengden vil det være Putin som bukker under. Russerne er ikke villig til å ofre sin fremtid for en 69 år gammel despot som har mistet dømmekraften.

– Det finnes gode diktatorer, sa en besøkende ved kjøkkenbordet. Jeg skvatt til. – De kan få utrettet noe, hvis de er effektive. Men Putin er en dårlig diktator, la han til.

Han hadde rett. Putin ble ødelagt da han mistet intern motstand. Han kunne manipulere systemet slik at han fikk omskrevet grunnloven og ble garantert å bli sittende. Han ble viktigere enn nasjonen. Dette spillet har Russland spilt før. Det ender ikke godt.

Krig kan være rasjonell og ha et formål. Putins krig er ikke det. Den har degenerert til å bli ren dreping. Formålsløst. Putin vet at han ikke kommer til å klare å knekke ukrainerne. Han har trolig innsett det, men klarer ikke akseptere nederlaget.

Verdenssamfunnet burde samle seg og si at det er nok. Putin må gå av. Kanskje en slik appell kan ha en virkning. Det er noe som heter samvittighet og moralsk press.

Dessverre har NATO svekket sin virkning ved å bli woke. Alle vedtakene om å hive russerne ut av kulturliv og sport har vært ytterst skadelige.

Vesten gjorde russerne til fiende, i stedet for Putin. NATO ble woke.

Det i seg selv er uhyggelig. Dette er ikke det NATO vi kjente. Røsten er Jakobs, men hendene er Esaus.

Du merker det når de innfører sensur, straffer oligarker, ekskluderer russere: Noe er galt. Dette er mennesker som er i stand til å utløse en tredje verdenskrig. De sanser seg ikke.

Jeg har aldri sett en slik skjødesløs omgang med spørsmål som handler om liv og død for Europa og USA.

Man kan ikke «unring the bell». Retorikken har fått bestemme, forsterket av medier som bruker de sterke følelsene til å ryste publikum. Da vil Putins grusomheter kunne utløse den katastrofen vi tidligere følte oss trygge på at politikerne var klar over.

Nå virker det som en del politikere ikke lenger forstår hva en storkrig ville bety.

Alt flyter.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.