Anniken Huitfeldt er sosialist av den gamle skolen. Stikkord: Palestina, menneskerettigheter. Ine Eriksen Søreide er en sosialist av den nye sorten som kalles woke.

Folk har problemer med helt å forstå ordet woke. Det er fremmed.

Søreide ga et skremmende eksempel på sin mentale utrustning i Politisk kvarter onsdag, der temaet var om Tyrkia burde kastes ut av Nato, et tullete forslag fra MDG som ikke hadde fortjent sendetid. Men mot slutten fikk Søreide noen spørsmål om Nato nå eskalerte i Ukraina og hva det kunne føre til. Da svarte Søreide:

– Nå likestiller du partene. Men det er bare én part som kan bringe krigen til en slutning, og det er Russland, som er aggressor.

I en krig er det alltid to parter, ellers ville det ikke vært krig. Men woke-mentaliteten tenker ikke slik. De ser på anerkjennelse av krigens realitet som en innrømmelse til Russland. Hvis man forholder seg realpolitisk til krigen, vil man måtte snakke med Putin. Dét vil de ikke. Han skal beseires.

Dette er ikke et nytt fenomen i verdenshistorien. I antikken ble det kalt manikeisme: En ekstrem inndeling av verden i godt og vondt, i svart-hvitt. Med en slik innstilling hos verdens mektigste militærallianse kan mye skje. Også fordi denne alliansen tømmer sine lagre for å hjelpe en krigførende part. De har ikke mye å falle tilbake på hvis det skulle bli storkonflikt. Men det snakker ikke mediene om. Også de er woke.

Denne vekkelsen skremmer folk med erfaring, som ser hvor det bærer hen.

Politisk kvarter spilte av tidligere diplomat Kai Eide, som politisk har gått fra Høyre til Ap. Han uttrykte forskrekkelsen over at man tror man skal banke Putin ned i leira. Tror man virkelig at russerne vil finne seg i å miste Krim? spurte Eide, og antydet at et slikt forsøk vil utløse en reaksjon og var skremt over utsiktene.

Men Søreide så annerledes på saken.

Søreide støttet at ukrainerne skal ta tilbake Krim. – Alt som har vært ukrainsk, har de rett til å ta tilbake, sa Søreide, og hoppet over noe hun utmerket godt vet. At det var Khrusjtsjov som ga Krim til Ukraina. Det var slik man holdt på i Sovjetunionen.

Søreide er både intelligent og erfaren. Men hun er blitt woke, og woke forholder seg utelukkende til verden på en moralistisk måte. Ikke moralsk, men moralistisk.

Putin er en så forferdelig mann at de woke ikke vil forholde seg til ham overhodet. Han har ikke noen plass ved bordet.

Med en slik innstilling er verden på vei mot et nukleært ragnarok. Kursen er staket ut.

Ideologien får menneskene til å lette. Erfaring og kunnskap fordunster. Bare det ene rette blir igjen: moralismen.

Joe Biden sa det slik tirsdag: Klimaforandringer er verre enn atomkrig.

“If we don’t stay under 1.5 degrees Celsius, we’re going to have a real problem. [Climate change] is the single-most existential threat to humanity we’ve ever faced, including nuclear weapons,” the president said.

“And so we have a real big problem,” he added.

Søreide ville ikke være med på at Nato eskalerte med tyngre og mer langtrekkende våpen. Det er Russland som eskalerer, sa hun, og nevnte angrepet på Kramatorsk, der fire ble drept.

Den gode siden eskalerer ikke; den gjør bare det rette.

Det uhyggelige er at Nato har adoptert samme mentalitet. Derfor reiser Jens Stoltenberg til Sør-Korea og Japan og sier at verdens tredje største økonomi – Japan – også må bli verdens tredje største våpenleverandør til opprustning i Sørøst-Asia og til Ukraina. Før brukte man uttrykket «å gå på krigsstien», men det ville være å fornærme Natos generalsekretær.

Før ville en slik rundreise, som er en utvidelse av krigen, fått venstresiden til å steile. Men nå glir det ned uten motstand. Uten å blunke har vi passert det som før ville vært røde linjer.

Det er nok dette som skremmer en tidligere diplomat som Kai Eide.

Han vet ikke helt hvordan han skal gripe det an. Forsøk på å argumentere realpolitisk er suspekt og utløser beskyldninger om å løpe russernes ærend.

Det sa Søreide også:

– Hvis ukrainerne legger ned våpnene, vil de bli utslettet.

Men hvem snakker om å legge ned våpnene? I woke-hodene er ikke tingene det de utgir seg for. Forhandlinger om våpenhvile er ensbetydende med overgivelse. Våpenhvile er et skritt på veien til utslettelse.

De tenker i ultimative termer. Det er bare ett alternativ: seier.

Deretter skal Putin stilles for den internasjonale straffedomstolen i Haag. Da vil den moralske verdensorden være gjenopprettet.

Det er ikke krigen som har forandret dem. Det er woke. Hvis alt blir moralisme, er alt tillatt for den rettferdige.

Om så verden går under.

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.