Norge har et kraftig handelsunderskudd med Russland. Totalt importerte vi varer til en verdi av 21,8 milliarder kroner i 2021, opp med 58,9 prosent fra 2020.

Norge har sluttet seg til en rekke sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Hvordan krigen vil påvirke norsk utenrikshandel kan man tidligst se i tallene for mars måned, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Matvarer, metaller, brenselsstoffer og kjemiske produkter er blant varene Norge tradisjonelt sett importerer mye av fra Russland. I 2021 importerte vi aluminium for nesten 5 milliarder kroner, mens importen av nye dekk til personbiler beløp seg til i overkant av 1 milliard kroner.

Norge eksporterte varer til Russland for i alt 3,7 milliarder kroner i 2021. Av dette utgjorde dyrefor nesten 1 milliard kroner. Andre viktige eksportvarer til Russland er maskiner, transportmidler og fisk. Sistnevnte endte på 195,2 millioner kroner i fjor og besto hovedsakelig av smolt til oppdrett.

Til Ukraina eksporterte Norge varer for 2,7 milliarder kroner i 2021, hvorav fiskeeksporten utgjorde 2,2 milliarder, tilsvarende 1,9 prosent av den totale norske fiskeeksporten.

Importen av varer fra Ukraina var på kun 661,4 millioner kroner i 2021.

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.