NTB

Norske bedrifter har handlet med Russlands naboland for rundt en milliard kroner etter at det ble innført sanksjoner mot Russland.

Norge har med noen tilpasninger sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland. Målet er å redusere Russlands mulighet til å finansiere krigen mot Ukraina. Men etter at sanksjonene ble innført har vestlig handel til Russlands naboland vokst kraftig, viser tall fra analyseselskapet Corisk, skriver E24.

Dette gjelder også norske bedrifter.

– Bedriftene løper en høy risiko når de handler med Russlands naboland. Det er stor fare for at handelen i realiteten skjer med Russland, uten at det er synlig, sier landrisiko-ekspert Erlend Bollman Bjørtvedt i Corisk.

Han har analysert eksportstatistikk for en rekke land for å finne omfanget av såkalt omveishandel med Russland etter invasjonen av Ukraina. Funnene tyder på at denne skjulte handelen rundet en milliard kroner for Norge i fjor.

Norge eksporterte varer for 60 millioner euro (700 millioner kroner i dag) til åtte av Russlands naboland som ikke enkelt lar seg forklare. Fra de samme landene importerte Norge varer for 40 millioner euro som ikke lar seg enkelt forklare. Lastebiler, bildeler, flydeler og maskindeler drar opp verdien for de norske eksporttallene til de åtte nabolandene som er analysert.

Utenriksdepartementet (UD) sier til E24 at de er godt kjent med at det foregår import av varer via tredjeland til Russland, skriver pressetalsperson Guri Solberg ved UD i en epost.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.