Sjakkspilleren Sergej Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB

Det internasjonale verdenssjakkforbundet Fide har bannlyst den russiske stormesteren Sergej Karjakin fra alle konkurranser i seks måneder

Dette meldes nå av sjakk-nettstedet  Chess24.

Ifølge Fide er grunnen at den sterke spilleren Sergej Karjakin offentlig har uttrykt støtte til Vladimir Putin og hans invasjon av nabolandet Ukraina.

Den 32-årige Karjakin er beskrevet som et lysende talent i sjakken. Som 12-åring ble han tidenes yngste stormester.  Han har også møtt Norges sjakkstjerne Magnus Carlsen i VM-kamp i 2016. Det ble en svært  jevn kamp som Carlsen til slutt klarte å vinne, og dermed beholde sin VM-tittel.

Forholdet mellom de to sjakkrivalene Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har aldri vært hjertelig. Det har nå forverret seg betydelig etter at Carlsen tydelig kritiserte Putins invasjon, og ble imøtegått av Karjakin.

Karjakin karakteriserer Fides beslutning som «skammelig», men han opplyser at han ikke har tenkt å klage på utestengelsen, skriver Chess24.

Stormesteren Sergej Karjakin ble født på Krim, som da var en del av Ukraina. Han fikk så russisk statsborgerskap i 2009, og regner seg selv i dag som russer og ikke ukrainer.

Les også: 

Flere reagerer på utestengelse av russiske barn og unge fra Norway Cup

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.