Børsene i Asia preges av nervøsitet. Nikkei-indeksen falt med over to prosent den første timen etter åpning fredag. Optimismen i markedet er borte. Nå øker frykten for «tidenes forsyningskrise».

Det er Kinas økende andel av verdens samlede handel som i kombinasjon med omikron og risikoen for nedstengninger som er årsaken til frykten, skriver Dagens Næringsliv.

Flere bilprodusenter har stengt ned fabrikker i Kina.

Toyota har stengt en stor bilfabrikk i Kina som produserer rundt en halv million biler i året. Volkswagen skal ifølge Bloomberg også ha stanset produksjonen ved en fabrikk. Denne har rammet produksjonen av elbilmodeller fra Audi.

Spredningen av omikron har ført til nedstengning av flere byer i Kina, og det foregår massetesting i de berørte byene.

«Risikoen med dette er at vi i løpet av de neste månedene kan oppleve tidenes forsyningskrise («mother of all supply chain stumbles») – drevet av en stans ved fabrikkene i Asia», skriver Frederic Neumann, som leder analyseteamet hos storbanken HSBC i en rapport.

I fjor sommer opplevde man en delvis nedstengning i Malaysia, Vietnam og Thailand, som fikk store konsekvenser for bilproduksjonen hos Toyota, GM, Volkswagen og Ford.

Men Kina er giganten som virkelig kan skade verdensøkonomien.

– Realiteten er at Kina fortsatt er et sentrum for den globale produksjonen. Hvis det er betydelige produksjon- eller logistikkproblemer i Kina fra pandemien bil dette ha massive konsekvenser for den globale økonomien, sier logistikkanalytiker Thomas O’Connor hos Gartner til Bloomberg.

Rentene på vei opp

Det har vært tre renteøkninger i Sør-Korea siden august, og rentenivået er tilbake til nivået før pandemien. Dette skaper likviditetsproblemer.

«Snakk om å fjerne overflødig likviditet raskt. Bank of Korea ligger foran kurven», sier seniorøkonom for fremvoksende land i Asia hos Natixis, Trinh Nguyen, i en kommentar.

Bakgrunnen er inflasjonen som preger situasjonen i mange land, også Norge og USA. Gjelden øker i husholdningene i Sør-Korea.

Børsene i Asia preges av fallende kurser. Samtidig finner analytikere håp i det faktum at omikron virker å være mindre farlig enn tidligere varianter av viruset.

Et symbol på dette kan være at kursen faller for de store tech-selskapene, som har hatt kraftig oppgang siden pandemien slo til.

– Kursfallet for de store teknologiselskapene skyldes at «ja, de amerikanske rentene vil stige i år», men det skyldes også at investorer roterer inn i verdi- og sykliske handler.

– Wall Street forsøker å få en følelse av hvor mye veksten vil avta. Bankene vil begynne å gi litt innsikt på fredag, sier senior markedsanalytiker Ed Moya hos Oanda til CNBC.

Storbank advarer om «tidenes forsyningskrise» 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.