Folk registrerer seg for kjøp av ansiktsmasker i Shanghai. Beskyttelsen trigger i seg selv frykt og det er frykt man ser på børsene i Kina. Foto: Reuters/Scanpix

Børsene i Shanghai og Shenzhen stuper rundt 8 prosent den første dagen etter nyttårsferien i virusrammede Kina.

På ettermiddagen lokal tid mandag hadde de viktigste indeksene på begge børsene falt om lag 8 prosent.

Rett etter åpningen var nedgangen enda kraftigere, men situasjonen stabiliserte seg og kursene tok seg deretter litt opp igjen.

En sum tilsvarende 3.400 milliarder norske kroner forduftet da Shanghai Composite Index falt hele 8,73 prosent ved åpningen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Investor-panikken spredte seg raskt og vil dominere markedet den nærmeste tiden, sier sjeføkonom Yang Delong i First Seafront Fund.

Isolasjon og reiseforbud

Mandagen var den første dagen aksjemarkedene i Shanghai og Shenzhen hadde mulighet til å reagere på spredningen av Wuhan-viruset. Nyttårsferien i landet er blitt forlenget på grunn av epidemien, som ventes å få store økonomisk konsekvenser for Kina.

Flere store byer er nærmest isolert for å hindre spredning av sykdommen. Over 17.000 mennesker er bekreftet smittet, og over 360 har mistet livet. USA og flere andre land har innført innreiseforbud for utenlandske reisende som kommer fra Kina.

Børsen i Hongkong åpnet etter nyttårsfeiringen i forrige uke, og mandag var utviklingen her omtrent helt flat.

Heller ikke i Sør-Korea var det store endringer, og i Tokyo falt Nikkei-indeksen 1 prosent.

Pumper penger

I USA var det et betydelig aksjefall fredag, påpeker Yukino Yamada i Daiwa Securities. Nedgangen her kom etter beslutningen om å innføre innreiseforbud for reisende fra Kina.

Samtidig som de kinesiske aksjemarkedene åpnet mandag, pumper regjeringen i Kina en sum tilsvarende 1.600 milliarder kroner inn i finanssystemet for å stabilisere økonomien under virusepidemien.

I en uttalelse fra landets sentralbank het det søndag at summen skal sikre likviditet i bankvesenet og bidra til å stabilisere valutamarkedet.

Stephen Innes fra AxiCorp uttalte søndag at det ikke var det ventede børsstupet ved åpningen mandag som vil ha størst betydning, men heller «etterskjelvene».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.