Børsfallet i Tokyo er på mer enn 6 prosent. Også i resten av Asia er det store børsfall grunnet koronavirus og oljeprisfall. Foto: Reuters / Edgard Garrido / NTB scanpix

Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 5,5 prosent mandag, grunnet frykt for spredning av koronaviruset og kraftig nedgang i oljeprisen.

Børsnedgangen er drevet av frykt for de økonomiske konsekvensene av koronaviruset og ikke minst av det kraftige fallet i prisen på olje.

Oljeprisfallet på over 25 prosent kom etter bruddet i forhandlingene mellom Opec-landene og Russland.

Saudi-Arabia ønsket å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat om dagen, men fikk ikke Russland med på dette. Landet dumpet da prisene og nordsjøolje ble mandag omsatt for under 34 dollar fatet.

Svekket økonomi

Nedgangen på Tokyo-børsen kan også spores til Japans svekkede økonomi. Landets økonomi i siste kvartal i 2019 var svakere enn ventet.

Estimatet var på 6,3 prosent nedgang i den årlige veksten, men svekkelsen ble på 7,1 prosent, ifølge myndighetene.

Det var før utbruddet av koronaviruset ble globalt og rammet reiselivet, men etter at en momsøkning dempet kjøpelysten til japanske forbrukere.

Nedgang i resten av Asia

Børsene i andre deler av Asia falt også mandag.

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 3,6 prosent. Shanghai Composite Index var 2,4 prosent ned like før stengetid, og Shenzhen Composite Index tapte seg 3,4 prosent.

I Sydney hadde børsen falt med 7,4 prosent ved stengetid, mens den i Seoul svekket seg med 3,92 prosent.

Midtøsten

Også i Midtøsten stupte børsene mandag. Hovedindeksen i Kuwait falt mandag med 9,5 prosent, før handelen ble stanset.

I Dubai falt børsen med 9 prosent, mens hovedindeksen i Abu Dhabi falt med 7,1 prosent.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.