En moderator for TikTok, Candie Frazier, saksøker selskapet for psykiske skader hun pådro seg gjennom arbeidet med å gå gjennom tusenvis av videoer i 12 timer lange skift. Hver moderator ser ti videoer samtidig. De ser henrettelser, halshogginger, lemlestelser og seksuell vold på løpende bånd og for Frazier ble det for mye, skriver Washington Post.

 

For as long as 12 hours each day, Candie Frazier and other moderators reviewed “extreme and graphic violence,” including videos of “genocide in Myanmar, mass shootings, children being raped, and animals being mutilated” in an effort to filter out such content from being viewed by TikTok users, according to the lawsuit. The legal action was filed in federal court in California last week against TikTok and its parent company, ByteDance.

Frazier developed “significant psychological trauma including anxiety, depression, and posttraumatic stress disorder” as a result of her exposure to the videos, according to the lawsuit, which is seeking class-action status. The legal challenge, which alleges that TikTok violated California labor law by failing to provide a “safe work environment,” requests compensation for moderators who were exposed to the material. It also asks that TikTok and ByteDance provide mental health support and treatment to former and current moderators.

Man skulle tro selskapene var så avanserte at algoritmer kunne gjøre jobben.

Moderatorer for Facebook har rapportert lignede problemer.

Tiktok stiller seg uforstående ti

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.