Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er i Norges interesse å være koblet til det europeiske strømmarkedet.

– Det vil tjene Norge, strømkundene og næringslivet dårlig om vi melder til Europa at vi går ut av markedet, sa Støre.

Dette kom som svar på Rødts Bjørnar Moxnes, som i Stortingets spørretime onsdag etterlyste vilje til å regulere strømeksporten for å få ned prisene i Norge. Men Støre vil ikke, siden dette kan føre til at andre europeiske land innfører egne tiltak.

– Hvis hvert land i Europa begynner sånn, blir Norge skadelidende, sier Støre.

Strømkablene fra Norge til kontinentet og til Storbritannia har dog kjørt med enveiskjøring siden åpningen i sommer og i høst. Så og all transport av strøm gjennom disse kablene går ut av Norge.

Løsningen på strømkrisen er å vise politisk vilje til å bygge mer vindkraft, både på land og til havs, mener statsministeren. Problemet er bare at det sjelden blåser når det er kaldt. Dette medfører underskudd på kraftleveransen i de periodene den er mest viktig.

Dessuten møter vindkraftutbygging sterk lokal motstand omtrent uansett hvor det bygges ut. Av en eller annen grunn er ikke nordmenn så begeistret for det grønne skiftet når det innebærer at nære omgivelser og natur raseres.

Akkurat nå er strømprisene nede i 166 øre i Vest, Sør og Øst. Det er skyhøye priser, men lavere enn det vi har opplevd de siste dagene.

Hvor mange år det vil ta før vindkraft løser de akutte problemene, sier Støre ingenting om.

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.