Stortingspresident Eva Kristin Hansen er en av flere stortingsrepresentanter som får sterk kritikk i de såkalte pendlersakene. Foto: Torstein Bøe / 

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier stortingsrepresentantene kan ha gjort seg skyldig i grovt uaktsomt bedrageri. Men tror ikke det er nok til at det blir fengselsstraffer ut av det.

NTB melder om saken natt til fredag, og beretter at jusprofessoren ved Universitetet i Bergen sier til Dagbladet torsdag kveld at en politietterforskning av saken om stortingsrepresentantenes pendlerboliger er riktig.

Han mener det ikke er noen vei utenom etter at avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har opplyst at hun kan ha brutt reglene.

– Jeg antyder at det er mest nærliggende å undersøke grovt uaktsomt bedrageri. Det er mindre alvorlig enn forsettlig bedrageri, og dermed er strafferammen lavere, sier Marthinussen.

Så er det spørsmål om hvilke eventuelle rettslige konsekvenser disse sakene kan få for de involverte. Professoren sier at etterforskningen godt kan ende med at sakene henlegges.

– Det er vanskelig å si hvordan dette skal bedømmes rettslig. Per nå har vi ingen grundige forklaringer, men jeg tviler på at dette er alvorlig nok for fengselsstraff. Kanskje vil det være aktuelt med bøter eller samfunnstjeneste, men vi trenger mer på bordet.

 

Støtt oss! Vi setter stor pris på ditt bidrag til vårt arbeid:

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Les også denne:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.