Den lange rettssaken mot den bedrageritiltalte stortingsrepresentanten Hege Haukeland Liadal (Ap) går mot slutten. Tirsdag er det klart for aktors prosedyre.

I løpet av rettssaken har Liadal erkjent at flere av reiseregningene har vært uriktige, men hun har hele veien nektet straffskyld for grovt bedrageri. Hun mener handlingene har vært uaktsomme, mens aktoratet mener bedrageriet er gjort med forsett.

Totalt dreier tiltalen seg om en sum på 117.000 kroner. Retten har gått gjennom 56 reiseregninger med tilhørende bevisførsel.

I retten har aktoratet påpekt at Liadal flere ganger har endret forklaring både overfor Aftenposten, som avslørte saken, Stortinget og politiet om enkelte av reiseregningene.

Selv har hun forklart i retten at hun har problemer med å huske detaljer tilbake i tid, og at hun også har rotet med egen økonomi.

– Jeg har ikke alltid hatt kontroll på betaling av regninger. Jeg har hatt rot med egen økonomi, sa hun i retten i begynnelsen av november.

Det er i alt satt av 32 dager til saken, som først rundes av den 15. desember. Tingretten opplyser til NTB at tirsdag til og med fredag denne uken er satt av til først aktors og senere forsvarets prosedyrer.

Forsettlig grovt bedrageri har en strafferamme på seks års fengsel. Grovt uaktsomt bedrageri, som Liadal tidligere har erkjent skyld for, har på sin side en strafferamme på to års fengsel.

Fakta:

  • Stortinget anmeldte i 2019 stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) fra Haugesund for å ha levert en rekke fiktive reiseregninger til Stortinget. I mars i år ble hun tiltalt.
  • Tiltalen gjelder 56 reiseregninger på til sammen 117.776 kroner. Hun er tiltalt for grovt bedrageri etter straffelovens paragraf 372, som har en strafferamme på seks års fengsel.
  • Statsadvokaten har droppet tiltalepunkter der beløpet i reiseregningene har vært mindre enn 500 kroner og, med enkelte unntak, der reiseregningene ble levert lenge etterpå.
  • De har prioritert de reiseregningene der tidspunktet for angivelig reise er veldig tett på når reiseregningene er levert i systemet.
  • Liadal satt på Stortinget for Rogaland frem til 2021, men ble ikke gjenvalgt i år.

(Kilder: Domstol.no, Aftenposten, NTB)

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.