Hege Haukeland Liadal

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har levert uriktige reiseregninger til Stortinget i minst fire år, skriver Aftenposten.

Avisen har fått tilgang til reiseregningene Ap-politikeren har levert fra hun begynte på Stortinget i 2013 og fram til 2016, da Stortinget byttet reiseregningssystem. Gjennomgåelsen avdekker at hennes praksis med å rette ureglementerte reisekrav til Stortinget har hatt større omfang og pågått over lengre tid enn tidligere kjent, ifølge Aftenposten.

Avisen har funnet totalt 30 tilfeller der stortingsrepresentanten enten har levert falske reiseregninger, fått utbetalt diett/kjøregodtgjørelse hun ikke har hatt krav på eller krevd dekket utgifter som fremstår som private. I tillegg skal hun ved minst 16 anledninger ha krevd utbetalt for mye kjøregodtgjørelse ved å oppgi for lange avstander. De aktuelle reiseregningene utgjør et totalbeløp på rundt 100.000 kroner.

Liadal beklager

Liadal sier til Aftenposten at hun ikke vil kommentere Aftenpostens funn på grunn av politietterforskningen etter til Aftenpostens avsløringer i april.

«Siden saken er under politietterforskning, er det ikke mye jeg kan si. Men jeg ønsker igjen å uttrykke min sterke beklagelse for at jeg har ført feil i reiseregninger og at det dermed er utbetalt for mye», sier hun.

Den 46 år gamle stortingsrepresentanten fra Haugesund og nestlederen i Rogaland Ap, ble politianmeldt av Stortingets administrasjon to dager etter at Aftenposten 9. april i år avslørte at hun hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget.

Liadal har etter anmeldelsen fortsatt sitt arbeid som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet på vanlig måte.

Ikke avhørt

Hege Haukeland Liadal har status som mistenkt, men er ikke avhørt, skrev Haugesunds Avis 14. oktober.

Haukeland Liadals forsvarer, advokat Erik Lea, opplyste at han mandag 14. oktober fikk tilgang til deler av saksdokumentene. Han sa videre at han ikke hadde gjort seg kjent med omfanget av dokumentene han har fått tilgang til.

– Det kan være 1.000 eller 5.000 sider. Når jeg har fått alt, må politiet konkretisere hva, om de mener noe er feil, før jeg går gjennom det med min klient, sa han.

Aftenposten dokumenterte i sin første reportasje at Liadal hadde levert reiseregninger for over 60.000 kroner der hun enten hadde vært et annet sted enn det hun hadde oppgitt, eller hjemme, på hytta eller på private reiser.

Politiet opplyser at de ikke har avhørt Liadal. Ap-politikeren vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten. Det vil heller ikke Stortinget gjøre.

Trakk seg fra Ap-verv

I april, etter Aftenpostens første avsløring, trakk Liadal seg fra flere verv i Arbeiderpartiet.

– Det er viktig for meg at feil rettes opp og at alle fakta kommer på bordet. Derfor har jeg kommet til at det er riktig at jeg trekker meg midlertidig fra mitt verv som nestleder i Rogaland Ap mens denne saken pågår, skrev hun på Facebook onsdag 10. april.

Hun trakk seg også midlertidig fra sitt verv i Arbeiderpartiets landsstyre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.