– Jeg stiller uten tommestokk, men la det ikke være tvil: Vi følger nøye med på utviklingen og kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs hvis situasjonen endrer seg.

Slik innledet vår nye helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressekonferansen om koronasituasjonen nå i dag klokken 13. Hun er bekymret over situasjonen.

– Smitten skyter fart, og innleggelsene øker i land også der mange er vaksinert. Vi har i Norge en håndterbar situasjon. Sykehusinnleggelser ligger fortsatt lavt. Det er innleggelsene og presset på helsetjenesten vi følger tettest nå.

Kjerkol kunngjorde at regjeringen vil videreføre flere av tiltakene som i utgangspunktet skulle avvikles. Blant annet nevnte hun innreisetiltak og TISK-strategien.

Videreføringen av tiltakene betyr også at kommunenes beredskapsstrategi videreføres. Dermed er planen fortsatt å la kommunene kontrollere smittesituasjonen med lokale tiltak.

– Det innebærer at lokale helsemyndigheter følger situasjonen nøye og innfører tiltak hvis det gir grunn til bekymring, sa Kjerkol.

I forkant hadde Kjerkol sagt at det ikke var noen planer om å innføre nye nasjonale tiltak, men at kommunene må følge situasjonen lokalt.

– Hvis det kommer en stor økning i smittespredningen lokalt eller nasjonalt som gir høy belastning på helsetjenestene, må kommunene være forberedt på å begrense smittespredningen gjennom lokale tiltak, skrev Kjerkol i et rundskriv som gikk ut til kommunene onsdag.

På samme pressekonferanse advarte FHI-direktør Camilla Stoltenberg om en ny smittebølge gjennom vinteren.

– Ut fra en samlet vurdering mener vi det er sannsynlig at vi får en bølge gjennom vinteren, men ikke like stor som scenarioet med 60 innlagte hver dag. Men dette vet vi ikke, så vi må være forberedt også på en større bølge enn det vi regner med at vi kan håndtere og forebygge greit.

 − Kommer til å ta i bruk verktøyene som trengs 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.