Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse mener Norges naturgitte fordeler er i ferd med å gå tapt i et europeisk kraftsystem i kronisk ubalanse. Foto: Agri analyse.

Farene ved å bli stadig mer koblet til et ustabilt kraftmarked i Europa begynner å merkes, mener Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse.

Høye strømpriser skaper stor usikkerhet om fremtiden til kraftkrevende industri i Norge, skriver Klassekampen.

Christian Anton Smedshaug, analytiker og daglig leder i Agri Analyse , sier til Klassekampen at han tror norske industriarbeidsplasser er i stor fare hvis ikke en ny regjering viser kraftpolitisk klokskap.

– Med de nye kablene er eksportkapasiteten seks ganger høyere enn det vi har eksportert det siste tiåret. Vi har gått fra utveksling til eksportstrategi. Det vil gi store prisutslag og ustabile priser, sier han.

Han mener Norges naturgitte fordeler er i ferd med å gå tapt i et europeisk kraftsystem i kronisk ubalanse.

– Vårt regulerbare og fornybare kraftsystem er en unik ressurs. Det bør være politikernes fremste prioritet å ta vare på den. Det er juvelen i den norske økonomi, sier Smedshaug.

Smedshaug peker på at om et kraftsystem skal være stabilt, trengs både såkalt balansekraft – kraft som kan reguleres raskt opp og ned – og grunnlast. Grunnlast er konstant og forutsigbar produksjon av strøm. I Europa har grunnlasten i stor grad kommet fra kullkraft og atomkraftverk, som nå blir avviklet og erstattet av ustabil vind- og solkraft.

Les også:

Ny pristopp for strøm – kraftanalytiker sier det kan ende med rasjonering

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.