En rapport betalt av Norgesgruppen konkluderer med økte matpriser og dårligere utvalg dersom regjeringens prisdiskrimineringsforslag går gjennom, som ble fremlagt av næringsministeren sist oktober.

– Vi ser at det er behov for å få på plass et nytt regelverk som gir Konkurransetilsynet mulighet til å håndheve konkurranseskadelig prisdiskriminering mer effektivt, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til E24 i fjor.

Nå har Norgesgruppen fått Agri Analyse til å undersøke konsekvensene av næringsminister Jan Christian Vestres (Ap) foreslåtte forskrift, skriver E24.

Bondelaget, som er medeier av Agri, var også kritiske til prisdiskrimineringsforskriften da den var på høring før jul.

Konklusjonene til Agri er nok sporet av eierne, som utgjør Norsk Landbrukssamvirke (70 prosent) og Norges Bondelag (30 prosent). Men dette betyr ikke at rapporten tar helt feil, og det er jo allerede spådd kraftig økning i matvareprisene i sommer.

På kort sikt mener de at matprisene vil øke og at utvalget vil bli dårligere. På lengre sikt er priseffektene mer uklare, men etableringshindringene som Vestre forsøker å få ned tror Agri Analyse at vil øke.

– Hensikten er jo å øke konkurransen, men forslaget ser ut til å kunne få motsatt effekt, sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse.

E24 spør Smedshaug om rapporten er et bestillingsverk.

– Nei, det er ganske mange i verdikjeden som har lignende konklusjoner, herunder Konkurransetilsynet. Denne rapporten reflekterer også innspill som har kommet i høringsprosessen.

Poenget med Vestres forslag er å forhindre leverandører med vesentlig markedsmakt å prisdiskriminere uten at det kan begrunnes saklig. I tillegg vil han forby «usaklig prisdiskriminering», det vil si at leverandørene opererer med ulike priser til ulike kjeder.

Men dette vil forhindre en aktiv forhandling, mener Agri. Dette vil øke matprisene mener Smedshaug, i det minste på kort sikt.

På lengre sikt tror han at kjedene kommer til å satse mer på egne merkevarer (EMV). Dette vil bare forsterke konsentrasjonen i markedet, der noen få store aktører får økt kontroll på prisdannelsen.

EMV vil gjøre det vanskelig for nye aktører å etablere seg, siden det krever omfattende kapital over lang tid.

«Dette vil styrke de store kjedens markedsposisjon, og bidra til større
etableringshindringer for nye aktører», skriver Agri Analyse.

I en situasjon hvor både matpriser, energipriser og rentenivået har steget kraftig, mens verdien på norske kroner faller omtrent daglig, er enda mer skyhøye matpriser det norske forbrukere trenger. Men det kommer trolig, ifølge mange eksperter.

Les også:

Ap-statsråd lovet lokale arbeidsplasser, men de fleste ansatte er svensker

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.