Dårlige avlinger har gjort at prisen på hovedingrediensen i sjokolade nå er dyrere enn noen gang i moderne tid. Prisen kan fortsatt øke fremover. Dette melder E24.

Prisen på kakao slo denne uka den tidligere prisrekorden fra 1970-tallet, ifølge Bloomberg.

Fredag var prisen på et tonn kakao 5740 dollar, eller over 60.000 norske kroner med dagens kurs.

Tørke og plantesykdom har skadet avlingene til store kakaoprodusenter i Vest-Afrika. Det er lite sannsynlig at forsyningene vil komme seg raskt.

De høye råvarekostnadene er allerede krevende for sjokoladeprodusentene og kan tvinge dem til å heve prisene sine ytterligere.

«Vi får tak i det vi trenger for å produsere sjokolade på Nidar-fabrikken i Trondheim. Kakaoprisene har økt kraftig den siste tiden, og det merker naturligvis også vi», uttaler kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla Norge.

E24 har også kontaktet Freia-eier Mondelez, som sier at de ikke kan kommentere råvareprising fordi dette vil være prissignalisering.

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, tror at vi foreløpig vil ha tilgang til kakao. Prisene vil derimot trolig stige seinere i år og kanskje gi et høyt prisnivå over lengre tid.

Smedshaug påpeker at kakao skiller seg fra en del andre varer ved at den globale produksjonen er spesielt konsentrert i ett område: Vest-Afrika.

«Elfenbenskysten står alene for 45 prosent av produksjonen. Når det da først går galt her, er det ikke så lett å rette opp i det».

Værfenomenet El Niño trekkes fram som en av årsakene til de dårlige avlingene, men det var problemer også før dette, blant annet med plantesykdommer.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.