Prisene på kunstgjødsel har hatt en markant nedgang internasjonalt og er på vei tilbake til nivåene før det kraftige prissjokket i 2021.

Det viser prisindeksen for gjødsel som inngår i Bondens prisindeks (BPI), som blir laget av AgriAnalyse, melder Nationen.

Gjødselprisene har falt med hele 24 prosent bare i løpet av den siste måneden, ifølge indeksen.

Dermed prisindeksen for gjødsel tilbake på samme nivå som våren 2021. Da gikk prisene på flere gjødseltyper til himmels i kjølvannet av kraftig prisoppgang på gass og energi og knappere tilgang på råvarer.

Gjødselprisen ble tredoblet fra starten av 2021 til toppen i april 2022. Siden har prisene gått nedover, med unntak for litt oppgang i sommer. Prisene flatet ut i høst og falt kraftig helt mot slutten av fjoråret.

Daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedshaug, sier den store nedgangen i gjødselprisene internasjonalt er godt nytt.

– Produksjonen har også tilpasset seg sjokket i 2021. Dette er godt nytt for både bønder og for matproduksjonen, sier Smedshaug til Nationen.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.