Dagsrevyen tirsdag var en fascinerende forestilling av skamløs løgn. Venstresidens valgkampmaskin NRK durer i vei, helt uanfektet av fakta.

Det NRK-journalistenes hjerter er fulle av, renner sendingene deres over med. Såpass har vi forstått. Men hvordan er det mulig å sette tingene så fullstendig på hodet som Dagsrevyen gjorde i går kveld? Når hele Norge kan se at de lyver?

Dette var resultatet for rød og blå side i skolevalget i år, sammenlignet med 2017:

H/Frp/V/KrF: 40,1 (+4,0)

Ap/Sp/SV/Rødt/MDG: 54,6 (-2,5)

I NRKs opp-ned-verden oversettes dette til: «Rød bølge blant de unge. Kraftig fremgang for venstresiden i skolevalget».

Det fremste opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, går tilbake hele 4,5 prosentpoeng. Både de grønne og de røde kommunistene taper terreng, MDG 6 (-0,8) og Rødt 4,6 (-1,1). De eneste rødgrønne med fremgang, SV på 12,7 (+2,7) og Sp på 8 (+1,2), er ikke engang nok til å veie opp for Aps fall.

Dette er altså «rød bølge blant de unge». Dette er altså «kraftig fremgang for venstresiden».

Interessant nok styrker borgelig side seg enda mer om man sammenligner med skolevalget i 2019: 6,6 prosentpoeng. Tilsvarende er nedgangen på 5,4 for sosialistisk side.

Intenst ønske om rødgrønn suksess

Den mest velvillige tolkningen av dette makkverket er at NRKs journalister har hatt et så intenst ønske om rødgrønn suksess at de ikke klarte å stille om hjernen når de så tallene.

Den mindre velvillige tolkningen er at NRK lager spinn til fordel for rødgrønn side. Og det er ærlig talt ikke en fjern tolkning når vi ser på hvordan NRK har dekket valgkampen så langt.

Ni minutter uti sendingen legger Dagsrevyen ut et nyhetsvarsel: «SV en av vinnerne i skolevalget». Redaksjonen velger å overse at valgvinnerne rent faktisk er Fremskrittspartiet og Venstre, som begge går mer frem enn SV. Hvorfor stod det ikke «Frp og V valgets vinnere»?

Det viktigste først: Afghanistan og Taliban. Men OBS! Siste nytt! SV vant skolevalget!

Det går fullstendig i ball for dagsrevy-anker Andreas de Brito Jonassen når han skal presentere resultatet for Rødt. Eller kanskje han rett og slett forsnakker seg:

– Rødt styrker seg ikke så mye som mange hadde trodd … de går faktisk ned, ser jeg nå…

Han uttrykker forundring (og skuffelse?) over MDGs nedgang:

– Miljøpartiet de Grønne overrasker kanskje også mange, som hadde forventet at en valgkamp med fokus på klima skulle tjene dem. De går ned 0,7 fra forrige skolevalg, men det er viktig å huske på at da gjorde de det rekordgodt.

MDG nesten halvert

«Det er viktig å huske på at da gjorde de det rekordgodt». Hvorfor er det viktig? Fordi man så gjerne vil fremstille MDG som et parti i fremgang. Men er det riktig at MDG er et parti som nærmest går fra seier til seier?

Jonassen tenker nok på skolevalget i 2017 når han snakker om «forrige skolevalg». Men forrige skolevalg var faktisk i 2019, og da fikk MDG 10,8. Årets 6 prosent er altså nesten en halvering!

Vi noterer også at det «rekordgode» resultatet fra fire år siden var på 6,8 – en fremgang på 3 prosentpoeng fra 2013.

Borgerlig side har mistet flertallet, ifølge Andreas de Brito Jonassen. Det eneste som ble mistet tirsdag kveld var troverdighet og tillit, og det var hverken borgerlig eller sosialistisk side som mistet den.

– På borgerlig side er det ikke mye å juble for, de har tross alt mistet flertallet, sier Jonassen.

Hvordan det er mulig å «miste flertallet» når man har en samlet fremgang på 4 prosentpoeng, vet han bare selv.

Ganske særlig når borgerlig side går fra 36,1 i 2017-skolevalget til 40,1 nå. Hverken 36 eller 40 er i nærheten av flertall.

Det samme kom allerede i sendingens headlines: «SV er en av vinnerne av skolevalget, og det blir rødgrønt flertall».

Uprofesjonelt surr

Dette surret fra NRK er svært uprofesjonelt, også fordi det røper at dagsrevy-redaksjonen ikke har klart for seg at skolevalget ikke uten videre kan sammenlignes med det ordinære valget, slik Andreas de Brito Jonassen gjør når han snakker om at «det blir rødgrønt flertall» og at de borgerlige «mister flertallet». Det skulle være nok å vise til at borgerlige side fikk beskjedne 36,1 i skolevalget for fire år siden, men like fullt vant valget det året.

Skolevalget er ikke interessant fordi resultatet ligner på resultatet på valgdagen, men fordi det ofte viser en tendens, en retning, i velgerbevegelsene.

Jonassen spaserer over til politisk kommentator Lars Nehru Sand for å få en analyse. Deretter settes over til «valgvakene», Dagsrevyen har reportere hos hele tre av partiene: Ap, MDG og Høyre. Ingen skal kunne si at NRK tar lett på skolevalget.

Det er «en utrolig inspirasjon» å være skolevalgets største taper. Godnatt, godnatt.

Til tross for at samtlige tre partier taper terreng, står jubelen i taket. Ikke minst hos Ap, hvor Eivind Molde forteller at resultatet ble «veldig godt mottatt», «stemningen er veldig god», og Jonas forteller at han synes resultatet «er en utrolig inspirasjon».

For de av leserne som måtte bli forvirret nå: Joda, dette var hos skolevalgets desiderte taper, partiet som gikk 4,5 prosent i revers.

– Ønsker seg en ny regjering

– Vi er de eneste som har vunnet fire skolevalg på rad. Det at vi er størst igjen, tar vi et signal som at folk ønsker seg en ny regjering, sier AUF-leder Astrid Hoem. Akkurat. At Ap vant skolevalgene i 2013 og 2017 betød altså at folk ønsket seg en rødgrønn regjering, de bare stemte ikke slik..?

Molde setter over til MDGs valgvake, med spørsmål om forventningene ble innfridd der i gården. Å dømme etter ansiktene og kroppsspråket til Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt og partileder Une Bastholm ble de ikke det, men de gjør gode miner til slett spill.

Nå er «Rød bølge blant de unge» endret til «Rødgrønn fremgang i skolevalget». Når man først har noen som sitter og redigerer disse tekstene under sending, hvordan i himmelens navn klarer man å få det feil, ikke bare én, men to ganger..?

Et stykke uti sendingen endres «Rød bølge blant de unge» av uransakelige grunner til «Rødgrønn fremgang i skolevalget». 

Også på Unge Høyres valgvake «er det faktisk ganske god stemning», får vi høre. En av de fremmøtte hadde før resultatet kom sagt at man ville være fornøyd med alt over 10 prosent, rapporterer NRKs utsendte.

Dette var altså stemningen blant taperne. Dagsrevyen tok seg ikke bryet med å snakke med, enn si innhente kommentar fra, valgvinnerne: Fremskrittspartiet og Venstre.

Hva er vitsen, liksom, når man har bestemt regi og dramaturgi lenge før man har sett resultatet.

At 42 prosent av norske journalister vil stemme på Rødt, SV eller MDG har selvsagt intet med saken å gjøre.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.