Aya Al-Mansi.

Dansk-libanesiske Aya Al-Mansi (23) er dømt til fem års fengsel i Danmark for å ha reist til Syria og sluttet seg til Islamsk Stat.

Al-Mansi var 18 år da hun i juni 2016 reiste via Tyrkia til Raqqa i Syria, hvor hun var tilsluttet Islamsk Stat i to år og ni måneder.

– Jo lenger man har oppholdt seg hos IS, jo mer har man bidratt til å fremme IS sin virksomhet, sa aktor Bo Bjerregaard under rettsforhandlingene i retten i Glostrup. Han hadde lagt ned påstand om syv års fengsel.

Al-Mansi ble pågrepet i 2019 da hun vendte tilbake til Tyrkia. Hun ble utlevert til Danmark i fjor sommer, men nekter for å ha vært i Syria og hevder hun befant seg i Egypt.

Det trodde ikke rettens tre dommere og seks meddommere på, ikke minst fordi det under rettssaken ble lagt fram bilder fra Raqqa fra  mobiltelefonen hennes.

23-åringen har sittet varetektsfengslet siden juli 2020 da hun ble utlevert til Danmark. Retten bestemte at den tid Al-Mansi satt fengslet i Tyrkia skal telle med i soningen, og dermed har hun allerede sonet knapt to og et halvt år.

Al-Mansi er i slekt med folketingsrepresentant Naser Khader, som også vitnet i saken.

I en pause ved onsdagens retsmøde fik den 23-årige kvinde lov til at hilse på de pårørende, som var mødt frem i retten. Der blev uddelt både kram og opmuntrende bemærkninger.

Under sagen har blandt andre folketingsmand Naser Khader været indkaldt som vidne. Aya Al-Mansi er barnebarn af Khaders halvsøster, og han har fortalt, at han i forløbet har formidlet en kontakt mellem kvindens bekymrede familie og Politiets Efterretningstjeneste. (Dansk TV 2)

Aya Al-Mansis søster Al-Amira Hiba Al-Mansi ble i juni 2018 dømt til tre års fengsel av retten i Glostrup for sin støtte til terrororganisasjonen og sitt medlemsskap i Islamsk Stat.

23-åringen tok betenkningstid på om hun ville anke dommen.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.