Roy Jacobsen melder seg ut av Den norske Forfatterforening på grunn av oppropet i forbindelse med Ytringsfrihetskommisjonen.

Jacobsen, som er en av Norges mest leste forfattere, melder seg ut etter 36 års medlemskap.

Bakgrunnen for sommerens opphetede debatt om ytringsfrihet, kunst og kunstnere er at 15 kunstnerorganisasjoner skrev et opprop mot Ytringsfrihetskommisjonen, som hadde begått den store synden å invitere Sløseriombudsmannen (Are Søberg) til å komme med innspill. Søberg har lenge kritisert og harselert med bruk av offentlige penger til kunst.

Den norske Forfatterforening (DnF) undertegnet oppropet.

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, sier forfatter Roy Jacobsen til VG.

Norske Dansekunstnere åpnet ballet

Kommisjonsmedlem Begard Reza trakk seg i protest mot Sløseriombudsmannens deltagelse på innspillsmøtet.

Det var forbundet Norske Dansekunstnere som åpnet ballet med sitt brev til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet, hvor forbundet uttrykte bekymring over kommisjonens arbeid.

– Oppropet prøver å legge begrensninger på den frie debatten. Jeg kan ikke være medlem av en forening som støtter budskapet om å beskytte kunstnere mot kritikk og harselas, sier Jacobsen.

Utmeldingen ble gjort med tungt hjerte, sier Jacobsen. Han mener Forfatterforeningen heller burde fokusert på betydningen av ytringsfriheten.

12 dager før Forfatterforeningen undertegnet oppropet ba foreningen om kandidater til en ytringsfrihetspris. Den skal gå til en forfatter som har arbeidet for «ytringsfrihet og toleranse i videste forstand». Aftenposten kommenterte tørt:

Det skal bli interessant å se DnF forklare hvordan Søbergs harselas faller utenfor ytringsfriheten i videste forstand.

– Stusslig

På spørsmål fra Kjetil Rolness bekreftet Jacobsen utmeldingen, og svarte følgende:

Joda, gode mann – du er jo spot on her, i min bok, så jeg tok for tre dager siden kontakt med foreningens overhode [Heidi Marie] Kriznik og ba om en forklaring på hvorfor hun på kollektivets vegne kunne undertegne dette oppropet til danserne – samt etterspurte hennes rammer for medlemmer som ønsker å dissentere.

Til det svarte hun at det ikke eksisterer en slik mulighet, men at «saken sikkert vil bli diskutert på novembermøtet». Dette syntes jeg var såpass stusselig at jeg skrev tilbake at da så jeg ingen annen utvei enn å melde meg ut.

Roy Jacobsen debuterte i 1982 og har skrevet en rekke kritikerroste bøker som også har solgt i store opplag.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂