Roy Jacobsen har meldt seg ut av Forfatterforeningen i protest mot støtten til oppropet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB

Den norske Forfatterforening (DnF) vil la medlemmene avgjøre om den skal støtte oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen og sender saken ut på avstemning.

Styret valgte i utgangspunktet å valgte stille seg bak oppropet fra Norske Dansekunstnere, som kom etter at kommisjonen arrangerte et innspillsmøte med Are Søberg, kjent fra Facebook-siden Sløseriombudsmannen, men snur nå.

– Gjennom avstemmingen vil alle stemmer blir hørt, sier nestleder Amalie Kasin Lerstang i DnF til NRK.

«Styret har i dag bestemt at vi ønsker å forankre denne avgjørelsen i medlemsmassen vår, og vi vil derfor gjennomføre en avstemming over hvorvidt DnF skal eller ikke skal støtte oppropet», heter det i en uttalelse tirsdag.

Vil følge flertallet
«Styret vil følge medlemsflertallet i avstemmingen», står det videre.

Medlemmene vil få en epost for digital avstemning i uke 32. De som ikke kan delta digitalt, får avstemningen per post, og over 40 medlemmer har ikke epost, opplyser foreningen.

Erik Fosnes Hansen har bedt Forfatterforeningen trekke støtten til oppropet, og Roy Jacobsen har meldt seg ut.

– Det er støtten til dette oppropet som fikk meg til å reagere. Jeg setter ytringsfriheten høyt. Kunstfeltet kan ikke beskytte seg selv mot kritikk, harselas eller latterliggjøring, uttalte Jacobsen til VG nylig.

Prinsipielle implikasjoner

– Jeg tar avstand fra at min kunstnerorganisasjon har skrevet under, også på mine vegne, åpenbart uten å ha tenkt nøyere gjennom de prinsipielle implikasjonene og uten på noen måte å ha forankret dette blant medlemsmassen, skrev Erik Fosnes Hansen på Facebook-siden sin.

Kommisjonsmedlem Begard Reza valgte å trekke seg i protest mot Sløseriombudsmannens deltakelse på møtet. I tillegg var forbundet Norske Dansekunstnere kritisk og skrev et innspillsbrev med bekymring om kommisjonens arbeid til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet.

I tillegg til Forfatterforeningen støttet 14 andre kunstnerorganisasjoner oppropet.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.