WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus kom til å avsløre at Russland og Kina stiller krav om markedsadgang og andre fordeler for å gi vaksiner til fattige land.

– Vaksinediplomati er ikke samarbeid, sa Tedros mandag.

Vaksinediplomati er et pent ord, men skjuler en grim realitet.

Avsløringen kom på spørsmål om det var slik at Russland og Kina presset seg til fordeler for å gi vaksiner.

Svaret kom etter spørsmål om anklager om at land som Russland og Kina, som har donert store mengder egenproduserte koronavaksiner til land som er i desperat nød, gjør det i bytte mot markedstilgang og innflytelse.

Tedros anklaget slik praksis for å være geopolitiske manøvre på et tidspunkt der kun rent og ekte samarbeid er det eneste som kan hjelpe.

– Vi kan ikke bekjempe denne pandemien ved å konkurrere, sa han.

– Hvis man konkurrerer om ressursene, eller hvis man konkurrerer om geopolitiske fordeler, så er det viruset som får fordelen, sa Tedros.

Det er vel ikke viruset som vinner, hvis det er Russland og Kina som får fordelene? Tedros avslører at to autoritære stater bruker pandemien til å presse andre land, i det ene tilfellet landet som slapp viruset løs.

Norge har dårlig samvittighet fordi vi har råd til vaksiner og gir dem bort til fattige land. Andre krever gjenytelser. Kommer den norske regjering til å ta opp dette «vaksinediplomatiet» i Sikkerhetsrådet, der Kina har formannsvervet denne måneden?

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.