Oslo 20210318.
Overlege og professor Pål Andre Holmé uttaler seg om AstraZenecas koronavaksine etter at tre helsearbeidere har blitt syke.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Overlege Pål André Holme vedgår at det kan oppfattes som uheldig at han ikke opplyste om utbetalingene han mottok fra legemiddelfirmaene Pfizer og Bayer.

Holme opplyste ikke om noen interessekonflikter da han som medforfatter i en fagartikkel skrev om bivirkningene av AstraZeneca-vaksinen. Artikkelen ble publisert i medisintidsskriftet New England Journal of Medicine fredag i forrige uke.

Men Holme har mottatt over 1 million kroner fra konkurrentene Pfizer og Bayer de siste fem årene, skrev Klassekampen onsdag.

I en epost til NRK og nettavisen Børsen torsdag skriver Holme at han burde opplyst om honorarene.

«Vi ser at det kan oppfattes som uheldig for vår habilitet at vi ikke har oppgitt opplysninger om utbetaling fra alle vaksinerelaterte legemiddelfirmaer i forbindelse med artikkelen i New England Journal of Medicine (NEJM). Det burde vi ha gjort, selv om vi fortsatt er av den oppfatning at dette ikke har direkte relevans for det medisinske innhold vi har publisert i artikkelen», skriver han.

Han tilføyer at hele forfattergruppen har valgt å supplere artikkelen i fagtidsskriftet med denne opplysningen.

Honorarene gjaldt foredrag ved internasjonale og nasjonale fagmøter/kongresser med tilhørende tidkrevende forberedelser, samt undervisning/opplæring, kurs- og møtevirksomhet og reiserefusjon, har Holme redegjort for Klassekampen.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.