Boris Johson omgitt av den britiske regjeringens medisinske og vitenskapelige sjefrådgivere, Chris Witty (t.v.) og Patrick Vallance (t.h.), under en presse­konferanse i Downing Street den 5. april 2021. Foto: Stefan Rousseau / Pool via AP / NTB.

Nærmere 50 psykologer i Storbritannia anklager den britiske regjeringen for i hemmelighet å ha benyttet sofistikerte psykologiske strategier med fagpersoners hjelp for å gjøre befolkningen ekstra redd for trusselen fra koronaviruset.

Psykologene mistenker at kolleger av dem som er eksperter på adferdsstudier, har brutt yrkesetikken i arbeid for den britiske regjeringen, og har skrevet et brev til fagforeningen British Psychological Society (BPS) om saken, melder The Telegraph.

Forfatterne av brevet mener at det å påføre landet en forhøyet kollektiv angst vil føre til mange tusen dødsfall som ikke har noe med koronaviruset i seg selv å gjøre.

Regjeringen avviser å ha gjort noe annet enn å opplyse om fakta, skriver den engelske avisen. Men psykologene mener å ha grunnlag for anklagen. Et offisielt dokument fastslår nemlig at «mange mennesker ennå ikke føler seg tilstrekkelig truet personlig», samt at denne følelsen må forsterkes ved hjelp av hardtslående emosjonell kommunikasjon:

One of the key pieces of evidence cited by those who have complained about “covert” tactics comes from a document prepared for the Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) at the beginning of the pandemic a year ago.

Dated March 22, the paper written by the Scientific Pandemic Influenza Group on Behaviours (SPI-B) stated: “A substantial number of people still do not feel sufficiently personally threatened; it could be that they are reassured by the low death rate in their demographic group, although levels of concern may be rising … the perceived level of personal threat needs to be increased among those who are complacent, using hard-hitting emotional messaging. To be effective this must also empower people by making clear the actions they can take to reduce the threat.”

Noen av medlemmene i Sage, den britiske regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe i koronasaker, sier nå anonymt at de er pinlig berørt av saken, og gir i praksis psykologene rett i anklagen:

One regular Sage attendee said: “The British people have been subjected to an unevaluated psychological experiment without being told that is what’s happening.

“All of this is about trying to steer behaviour in the direction an elite has decided, rather than deciding if it is the right thing or the ethical thing to do.”

Det viser seg at den britiske regjeringen har fått råd fra adferdseksperter tidligere:

Behavioural science is so embedded in government that for the past decade it has taken advice from the Behavioural Insights Team, better known as the “Nudge Unit”, which began as part of the Cabinet Office but is now a limited company.

Det er også kjent at regjeringen har iscenesatt arrangementer for å styre allmennhetens reaksjoner etter terrorangrep i Storbritannia.

 

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.