Det nye Sverige. Foto: Steen Raaschou

Aldri før har så mange migranter blitt svenske statsborgere. Totalt 81 377 innvandrere fikk svensk statsborgerskap i 2020. Blant de nye svenske statsborgerne, topper afghanere og syrere statistikken.

I Sverige pågår en debatt om å skjerpe kravene for svensk statsborgerskap, men så langt forblir debatten tomme ord. Aldri før har Norges nærmeste nabo delt ut flere statsborgerskap, skriver Nyheter i dag (betalingsmur).

 

Utsnitt av statistikk fra det svenske Migrationsverket.

Det historisk høye nivået av svenske statsborgerskap er ikke en milepel for 2020, men startet allerede året før. I 2019 omtalte det svenske Migrationsverket antall søknader om statsborgerskap som historisk og peker på hovedårsaken til økning i antall søknader:

«Antalet ansökningar om svenskt medborgarskap låg under året på en fortsatt historiskt hög nivå och medborgarskapsärenden är sedan en tid tillbaka det största ärendeslaget på Migrationsverket sett till antalet ansökningar. Detta beror främst på det stora antalet personer som beviljades uppehållstillstånd i Sverige inom främst asylprocessen under mitten av 2010-talet och som nu ansöker om medborgarskap.»

I 2020 ble tildelt 81 377 nye statsborgerskap. Siden år 2000 har nesten en million statsborgerskap blitt distribuert i Sverige.

Innvandrere fra Midt-Østen utgjør majoriteten av nye svenske statsborgere i 2020. Migranter fra Syria troner listen overlegent med 25 649 statsborgerskap. På andreplass ligger afghanere med 4171 statsborgerskap, etterfulgt av irakere som utgjorde 3706 av de nye svenske statsborgerne. Deretter følger «statsløse» på fjerde plass og somaliere på femte.

I perioden 2000–2020 topper imidlertid Irak listen med totalt drøyt 130 000 statsborgerskap, etterfulgt av Syria (ca. 80 000) og Somalia (ca. 60 000).

 

Kjøp Klanen her!

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂