Det er en stor strøm av innvandrere som ønsker statsborgerskap i Europa. Foto: Reuters/Leonhard Foeger.

I Sverige er man svært generøse med å gi bort statsborgerskap. Bare Luxembourg delte ut flere i forhold til egen befolkning. Flesteparten av «nye svensker» kommer fra Syria.

Det er Europaportalen som omtaler saken:

Bara ett annat EU-land utfärdade 2019 fler nya medborgarskap i förhållande till befolkningen än Sverige, skriver Europaportalen.

Drygt 700 000 personer fick medborgarskap i något EU-land under 2019, visar en ny sammanställning från Eurostat.

Sverige tok en vesentlig høyere andel enn de aller fleste andre land, sett i forhold til egen befolkning:

I förhållande till befolkningsmängden i unionen motsvarar det 158 nya medborgarskap per 100 000 invånare. För Sveriges drygt 64 000 nya medborgarskap är den andelen 628 – näst högst i EU.

Minst antal medborgarskap utfärdade Litauen: 4 per 100 000 invånare, eller 117 stycken i absoluta tal.

Bare lilleputt-landet Luxembourg delte ut flere statsborgerskap i forhold til sin befolkning enn det Sverige gjorde.

Spranget fra Sverige og ned til neste land er stort:

Belgia delte ut under 400 per 100 000, mot Sveriges 628. Til tross for at Belgia er kjent som et svært innvandringsliberalt land, kan det dermed ikke måle seg med Sverige når det gjelder å være rundhåndet med statsborgerskap.

Finland, Frankrike og Tyskland deler ut mindre enn en tredel av det Sverige gjør.

Når det gjelder hvilke land de nye statsborgerne kommer fra, så varierer det fra land til land i Europa.

Den största enskilda nationaliteten bland de nya medborgarskapen i EU var marockaner, albaner och britter, skriver Europaportalen.

I Sverige var de största ursprungsnationaliteterna syrier, britter och kategorin statslösa.

Av Sveriges ca. 64 000 nye statsborgere kom ca. 20 000 fra Syria. Andre land som preger bildet, er Storbritannia, såkalt statsløse, Somalia, Afghanistan, Irak og Eritrea.

Totalt sett kommer hovedtyngden av nye svenske statsborgere fra land som på alle måter er fjernt fra Sverige og svensk kultur.

I Sverige utgjør innvandrere i dag nærmere 20 prosent av landets innbyggere, det vil at man har nærmere 2 millioner «svensker» med opphav fra andre land og kulturer.

Nesten 80 prosent av befolkningsveksten i Sverige skyldes innvandring. Ifølge HRS overgikk i 2017 antallet syriskfødte innbyggere gruppen finskfødte, som siden 1940-tallet har vært den vanligste innvandrerbakgrunnen i landet.

Les også: Sveriges hemningsløse innvandring: Først får nesten alle bli – så kommer familiene

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.