Mange fornemmer at det som skjer i USA, har noe mørkt og skremmende ved seg, men det er kanskje ikke så lett å sette fingeren på hva det består i.

I episode nummer 102 av Rudy Giulianis video- og podkastserie kalt Common Sense (en hentydning til Thomas Paine), setter Trumps advokat og New Yorks tidligere borgermester presise ord på saken: Et oligarki, altså et fåmannsvelde av fryktelig mektige personer, tar kontrollen over USA.

Something very serious has gone wrong with us. Much more serious than we realize. The erosion of our rights. The attack on our rights. The oligarchs taking control of our country. Is very, very dangerous. And the way in which they change reality, turn it around completely.

Det noen få aktivister gjorde på Capitol Hill, blir nå med varierende hensynsløshet brukt mot alle som sympatiserer med Trump:

Take a situation that was orchestrated by rioters and attribute it to decent people who have a difference of opinion to prevailing wisdom that must prevail otherwise your rights are taken away.

Men uenigheten blir ikke borte med det:

There’s a difference of opinion and a strong one. The difference of opinion is supported by many facts, many details, videos, scientific analysis, 1,000 affidavits. It’s not just a whim or a guess or a thought. Much of it is provable fact.

Hvis dette ikke kan diskuteres uten stor personlig risiko, er USA omgjort til noe helt annet, fastslår Giuliani:

If we can’t discuss that in this country. If we can’t discuss that without people being threatened by jail, without people losing their jobs, without people losing their ability to go about their lives normally, then this country has changed in a way that we have got to change back to what it used to be. A country in which we can freely express our opinions.

Historisk befinner vi oss i helt ukjent terreng. Den konsentrasjonen av teknologisk og politisk makt som vi nå er vitne til, er uten sidestykke. Det betyr også at det ikke på noen måte er opplagt hvordan kampen mot oligarkiet vil arte seg.

Den brutale meningskontrollen som nå utspiller seg i USA, smitter også over på andre land, inkludert vårt eget.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂