FN-soldater på patruljering i hovedstaden Bangui i 2016.Foto: Jerome Delay/AP/NTB

Russland har sendt 300 militærinstruktører til Den sentralafrikanske republikk, der regjeringen trues av opprørere, opplyser utenriksdepartementet.

Den sentralafrikanske republikk opplyste mandag at Russland og Rwanda har sendt hundrevis av soldater til landet etter at landets tre største opprørsgrupper i helgen gikk sammen og begynte å marsjere mot Bangui.

Opprørsbevegelsen kaller seg Koalisjonen av patrioter for endring (CPC) og ledes av landets tidligere president François Bozize.

Russland har «raskt svart» på en henvendelse og har «sendt ytterligere 300 instruktører som skal trene militært personell i landets regjeringshær», heter det i en kunngjøring fra russisk UD tirsdag.

Det er ikke kjent hvor mange militærinstruktører Russland eventuelt har i landet fra før.

Stanset

FNs fredsbevarende styrker (Minusca) bekreftet mandag at situasjonen var under kontroll og at opprørere var stanset ved Bossembele, rundt 150 kilometer fra hovedstaden.

Regjeringen, som ledes av president Faustin-Archange Touadera, hevder Bozize og CPC planlegger et statskupp.

CPC krever på sin side at det planlagte valget 27. desember blir utsatt inntil det er opprettet fred og sikkerhet i landet.

Langvarig konflikt

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av vold siden 2013 da Bozize, som er kristen, ble avsatt i et kupp ledet av hovedsakelig muslimske opprørsgrupper.

Kuppet utløste kraftige sammenstøt mellom kristne og muslimske militsgrupper. Flere forsøk på å få i stand fred har mislyktes. I 2016 ble det gjennomført valg der president Faustin-Archange Touadera sikret seg seier.

Touaderas livvakter kommer angivelig fra det russiske sikkerhetsselskapet Wagner Group, som har tusenvis av leiesoldater på sin lønningsliste.

Frankrike har flere ganger intervenert militært i Den sentralafrikanske republikk, men opprørere kontrollerer nå rundt to tredeler av landet.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.