Jonas Gahr Støre er innstilt på topp på Oslo Arbeiderpartis liste til neste års valg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti har sitt forslag til stortingsvalgliste klart. Få vil mene at dette ser ut som noe vinnerlag, spesielt etter at Jan Bøhler er ute. Er det Støre som skal hanke inn stemmer og løfte Ap i Oslo?

Det er NTB som melder om at Oslo Arbeiderparti har nominert kandidatene til stortingslisten for neste års valg.

Jonas Gahr Støre er selvsagt på topp. Enkelte vil muligens hevde at han er en god velgermagnet. Men minst like mange vil trolig si det stikk motsatte. Hadde Støre vært noe trekkplaster for velgere, ville neppe partiet hatt en så bedrøvelig utvikling i de årene han har sittet som leder.

Videre på listen, da? Er det der entusiasmen skal sikres og velgerne trekkes? På plassene etter Støre finner man følgende navn:

  • Zaineb Al-Samarai
  • Frode Jakobsen (leder av Oslo Ap)
  • Trine Lise Sundnes / Kamzy Gunaratnam
  • Siri Gåsemyr Staalesen
  • Jon Reidar Øyan
  • Agnes Nærland Viljugrein
  • Farukh Qureshi
  • Nasir Ahmed
  • Hannah Gitmark

Det er faktisk ikke så lett å se hvem av disse som virkelig skal løfte partiet i Oslo. Trolig er det kun de 3–4 øverste på listen som har reell mulighet til stortingsplass for partiet i 2021, det vil si 2–3 etter Støre.

Det er for øvrig interessant å merke seg at den mangeårige sentrale Ap-profilen Espen Barth Eide er ute av stortingslisten til nominasjonskomiteen.

I en pressemelding fra komiteen opplyses det at komiteen enstemmig ønsket å innstille Espen Barth Eide på 5. plass. Det vil si en plass som kun er rent «listefyll» og ikke gir mulighet til en plass på Stortinget.

For Eide er dette utvilsomt en sviende degradering. Han er i dag stortingsrepresentant og har tidligere vært utenriksminister. Da forventer man nokså naturlig å havne høyere opp, særlig med tanke på de ikke spesielt meritterte kandidatene han konkurrerer mot.

De senere årene ser Eide ut til å ha dalt noe nedover i partihierarkiet. Han har av en eller annen grunn falt ut av det gode selskap, den indre krets omkring Støre og Tajik. Riktignok har han forsøkt å klamre seg til toppen i partiet ved å redefinere seg selv som en slags «klimatalsmann». Fra forsvar og utenriks gikk veien plutselig til klima, underlig nok. Men det var åpenbart ikke nok til å gjøre seg populær. Han fikk uansett en støvel i baken denne høsten.

Noen femteplass ville ikke Eide ta til takke med. Det ble antagelig for ydmykende, så da har han i stedet valgt å trekke seg.

«Espen har gitt komiteen beskjed om at han vil takke nei til den plassen. Derfor har komiteen innstilt på tre kvinner og to menn på det antall plasser vi i dag har på Stortinget», heter det i pressemeldingen. .

Fra partiet prøver man så å fremstille dette som litt av en super-liste, med virkelige politiske størrelser:

«Listen som sendes ut på høring til partilagene og AUF, omfatter lang politisk erfaring, fornyelse og sterke fagligpolitiske kandidater», heter det i pressemeldingen fra nominasjonskomiteen, som er ledet av Tone Tellevik Dahl.

Barth Eide opplyser på Facebook at han ønsket en sikker plass på stortingslisten dersom han skulle stille til valg. Han skriver at han tar komiteens valg til etterretning, og fortsetter:

«Jeg har samtidig bekreftet at jeg ikke ønsker å bli satt lenger ned på lista. I full forståelse med meg har komiteen derfor heller ikke innstilt meg på femteplass, som jeg først ble tilbudt».

Det er uklart hvor veien går videre for Barth Eide etter dette. Det er neppe noe alternativ å følge Jan Bøhler inn i Senterpartiet.

Et eller annet med klima, kanskje? På det feltet kan tidligere rikspolitikere relativt enkelt havne i godt betalte toppjobber. Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen ble eksempelvis leder for det såkalte Cicero senter for klimaforskning.

Hennes «klimavitenskapelige» bakgrunn er kortvarige studier i kriminologi og sosialpedagogikk. Da bør det være håp for statsviter Espen Barth Eide også.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!
 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.