Tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti har i sitt forslag til stortingsvalgliste utelatt stortingsrepresentant Espen Barth Eide.

Nominasjonskomiteen, som er ledet av Tone Tellevik Dahl, opplyser at den enstemmig ønsket å innstille den tidligere forsvars- og utenriksministeren på 5. plass.

– Espen har gitt komiteen beskjed om at han vil takke nei til den plassen. Derfor har komiteen innstilt på tre kvinner og to menn på det antall plasser vi i dag har på Stortinget, heter det i en pressemelding fra nominasjonskomiteen.

Støre på topp

Forslaget til stortingsvalgliste sendes nå ut på høring til partilagene og AUF, som har frist til 16. november med å gi tilbakemelding.

Partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre fra Vestre Aker topper listen. Deretter kommer Zaineb Al-Samarai fra Nordstrand på andreplass. Hun representerer Ap’s største og mektigste lokallag, Oslo Arbeidersamfunn.

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, er på tredjeplass.

Ville ha sikker plass

Ettersom nominasjonskomiteen har valgt å foreslå Jacobsen på tredjeplass, har Barth Eide gitt beskjed om at han ikke vil bli plassert lenger nede på listen, bekrefter han på Facebook.

Han ønsket en sikker plass på stortingslista dersom han skulle stille til valg. Han skriver at han tar komiteens valg til etterretning, og fortsetter:

«Jeg har samtidig bekreftet at jeg ikke ønsker å bli satt lenger ned på lista. I full forståelse med meg har komiteen derfor heller ikke innstilt meg på femteplass, som jeg først ble tilbudt».

Ap praktiserer et prinsipp hvor annenhver kandidat på listen er mann og kvinne.

Kamp om fjerdeplass

Nominasjonskomiteen er delt om fjerdeplassen. Et flertall på seks vil ha LO-topp Trine Lise Sundnes på fjerdeplassen, mens et mindretall på tre vil ha varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Sundnes har i en årrekke vært leder i LO-forbundet Handel og kontor, mens Gunaratnam har sterk støtte spesielt i AUF i Oslo, som utgjør en betydelig andel delegater på fylkeslagets nominasjonsmøte 1. desember.

På femteplassen som Barth Eide var tilbudt har nominasjonskomiteen heller plassert nåværende stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.