Tavle

Politiet kom, kosepratet og lot den fulle mannen gå, med ølboksene, Pilestredet, Oslo, 18. juni, 2020. Foto: Geir Furuseth

På vei til jobb torsdag formiddag kom jeg forbi en drita full ung mann i Pilestredet. Han opptrådte så ustadig at jeg opplevde ham som en mulig fare for seg selv, og for omgivelsene. Jeg ringte politiet, men de lot ham bare gå, antakelig fordi han ikke var etnisk norsk. Har BLM-effekten kommet til Oslo?

Allerede på langt hold la jeg merke til denne lange og tynne, svaiende og gestikulerende skapningen. Da jeg kom nærmere så jeg at han hadde en ølboks i hånden, og fire-fem til sto på benken. Shortsen var langt nedpå knærne og da jeg nærmet meg, mullet han noe uforståelig, samtidig som han gjorde noen raske horisontale bevegelser med hendene. Øynene viste ikke tegn til at noen var hjemme, og det slo meg at han var ruset på mer enn bare vanlig øl.

Jeg er ikke skvetten, men hele fremtoningen og de horisontale svisjene med hendene, utført av en som så ut til å komme fra Afrikas horn, fikk meg til å skjerpe sansene og kaste all tvil til side. Det var min plikt til å varsle politiet.

Jeg gikk litt forbi og ringte først politiets ordinære nummer, 02800. Der var det lang kø, så etter et par-tre minutter ringte jeg 112. Jeg forklarte raskt hva det gjaldt og hvor det var, nemlig i Pilestredet, like ved høyskolen (Oslo Met).  Først ble jeg spurt om han viste tegn til å rote seg uti trikkeskinnene, noe han til da ikke hadde gjort, så jeg sa bare at han for meg så ut til å være en fare for seg selv og for andre. – Jo, da skulle de sende en bil. Jeg ga dem et fullt signalement, og satte meg til å vente.

Mens jeg ventet, fikk mannen på seg en T-skjorte. Sjanglende og mullende sto han vekselvis bøyd over benken og fortauet, mens han med høyre pekefinger lot som han skrev. Han lot forbipasserende i fred, men de fleste skyndte seg forbi mens de gjorde seg så små som mulig.

Etter 10-15 minutter kom politiet i en sivil bil som de parkerte på fortauet. De to politifolkene, en mann og en kvinne, gikk rolig bort til ham. Om de ba ham sette seg, eller om han gjorde det frivillig, vet jeg ikke. Men politiet sto der i minst ti minutter. Først var politimannen inne i bilen, så gjorde kvinnen seg også en tur. Formodentlig fikk de råd fra Operasjonssentralen.

Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så at politimannen kastet de tomme ølboksene i søppelkassen litt unna, og min forbløffelse ble ikke mindre da politiet forlot stedet uten å ta med seg mannen, men med et rungende:

– Ha det godt, da!

Med en ølboks i hånda og en i lomma, sjanglet den sterkt rusede og fargede unge mannen nedover Pilestredet, før han gikk inn på Blitzhuset.

Full mann på vei mot Blitz. Foto: Geir Furuseth

Blitzerne tok seg kanskje av ham, men jeg tror ikke han blir noe mindre farlig av den grunn.

Jeg hadde ringt politiet uansett etnisitet, og kanskje uansett kjønn. Jeg kjøper ikke BLM, ALM er bra nok for meg!

Epilog/oppdatering:

Tittelen er endret, og jeg legger til litt ekstra tekst, blant annet fordi jeg ser at flere i kommentarfeltet mener dette er helt normalt.

Jeg kan forsikre leserne om at jeg ikke har noe imot fulle menn, jeg liker også Jokkes låt, og jeg drakk nok også øl i Oslo gater i yngre dager. Muligens er det som signaturen Lars Olsen skriver, nemlig at politiet kjente ham fra før, og at de er gode på å de-eskalere slike situasjoner.

Jeg er heller ikke lettskremt, men kombinasjonen dop, øl og messende, halvnaken østafrikaner som svisjer med hender og munn en torsdags formiddag var uvant kost for meg. Jeg fant det også merkelig at han fikk beholde alkoholen. Om ikke annet, hadde han fått i seg nok.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!