Kristdemokraternas partileder Ebba Busch. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB scanpix

Norge har lykkes med håndteringen av coronaepidemien – i motsetning til Sverige, sier den svensk-norske partilederen Ebba Busch.

Norge har nå 4 døde per 100.000 innbyggere, Sverige har 32, åtte ganger så mange.

I et intervju med Expressen ble Kristdemokraternas partileder spurt om det var meningsløst å sammenligne dødstall mellom Sverige og de øvrige nordiske landene.

– Nei, absolutt ikke. Men jeg setter lite pris på denne billedlige framstillingen av land på forskjellige pallplasser, som om det var et trivelig verdensmesterskap. Vi håndterer en brutal pandemi hvor mange menneskeliv og livsverk går tapt.

– Det handler om at hvert land må fatte de best mulige vedtak utfra den informasjonen man har, men det er åpenbart at Norge har lykkes med ting som vi ikke har gjort.

Busch påpeker at Sverige «fortsatt har et veldig stort arbeid å gjøre for å håndtere situasjonen i eldreomsorgen i lang tid fremover».

Partilederen, som har både svensk og norsk statsborgerskap, påpeker at Norge har valgt en annen strategi enn Sverige, og sier at hun er positiv til deler av den norske strategien. Hun nevner spesielt at Norge har agert etter føre var-prinsippet når det gjelder institusjoner for eldre, og sier at det hadde vært bra om også Sverige hadde innført besøksforbud på sykehjem tidligere.

Det svenske nasjonale forbudet kom ikke før 31. mars. Da var det allerede utbredt smittespredning på landets sykehjem; to dager senere rapporterte Sveriges Radio at det var bekreftede eller mistenkte tilfeller av coronavirus ved hvert tredje aldershjem i landet.

Bare i Stockholm var det da bekreftet smitte ved minst 29 aldershjem.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.