Etter Ulf Kristerssons regjeringserklæring fremgår det at det ikke vil finnes noe miljødepartement under den nye M-KD-L-regeringen. Dette har satt sinnene i kok hos grønne aktivister både i Sverige og Norge, mens motstandere av klimapolitikken jubler. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den nye regjeringen vil fravike den rådende klimapolitikken i hele EU. Tvert om er dette en sementering av EUs taksonomi og grønne skifte.

Grepet den nye regjeringen gjør, er å flytte klimaansvaret fra miljødepartemenet over til næringsdepartementet, som dermed får navnet «Klimat- och näringslivsdepartementet». Den 26 år gamle Romina Pourmokhtari fra partiet Liberalerna blir tidsriktig nok Sveriges nye yngste statsråd noensinne for klima og miljø, i et departement hvor energi- og næringsminister Ebba Busch (KD) vil sitte som sjef.

Ebba Busch er 35 år gammel og har vært partileder for Kristdemokraterna siden 2015. Hun har norsk far og blant annet bakgrunn fra den karismatiske menigheten Livets Ord, og har vært en pådriver for og få Sverigedemokratene inn i den borgerlige blokken. Romina Pourmokhtari har på sin side ved flere anledninger hetset SD, og vist et sterkt klima- og miljøengasjement.

Sveriges enorme energiproblemer styrer endringene

Akkurat som andre EU-land har Sverige satset tungt på «grønn energiomstilling» hvor vind- og solkraft ikke bare skal overta for tradisjonelle kjerne- og fossile kraftverk, men i tillegg levere en dramatisk overflod av strøm for å «elektrifisere» hele samfunnet, og bygge ut ny og kraftkrevende «grønn industri», som i Norge.

Dette er et regnestykke som ikke går opp, og trass enorme investeringer uteblir resultatene mens kraftverkene likevel blir lagt ned – akkurat som i Tyskland. Dette er nemlig en høyst eksperimentell fiaskopolitikk som alle EU-land har adoptert, også Norge. Nå risikerer også svenskene å bli sittende strømløse i vintermørket, og det blir energi- og næringsminister Ebba Busch sin jobb å ordne opp – uten å rokke ved «det grønne skiftet».

– Ska vi lösa klimatfrågorna handlar det om att ställa om transportsektorn och industrin, har hun uttalt til pressen.

Å flytte klimapolitikken inn i næringsdepartementet er en sementering av EUs taksonomi, som skal sørge for at absolutt ALT som foregår av næringsdrift i EU-land, skjer på premissene for klimapolitikk, klimamål og bærekraftsmål. De «grønne» vant. Dermed kommer ikke en eneste byråkrat i miljødepartementet til å miste jobben eller særinteressen sin. Faktisk ser dette heller ut til å styrke deres makt.

Ja takk begge deler

Statsminister Ulf Kristersson slår fast at Sverige skal komme tilbake til gaml og energipriser og energipolitikk, samtidig som man oppfyller landets klimaforpliktelser. Dette er i realiteten to motstridende mål, og har ikke forutsetning for å fungere, fordi det ene ødelegger for det andre. Svenskene får bare håpe at energipoltikken er viktigst – men klimapolitikken er helt ute av kontroll og har blitt en «too big to fail»-bobleøkonomi, så ingen vet hvor denne maktkampen lander.

I mellomtiden akselererer Støre «det grønne skiftet» i Norge.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.