Den svenske politikeren Ebba Busch er partileder for Kristdemokraterna (KD) og dessuten energi- og næringsminister samt visestatsminister i Ulf Kristerssons regjering. Nå uttaler hun at «islam må tilpasse seg svenske verdier». Dette melder SVT.

Det nærmer seg Europaparlamentsvalget i EUs medlemsland 6.–9. juni 2024, og det drives valgkamp også i Sverige.

Kristdemokraterna vil bruke EU-midler til å oppmuntre dem som ikke praktiserer sin tro i tråd med europeiske verdier, til remigrasjon, å forlate landet. Busch sier at islam skal praktiseres på en «måte som er forenlig med svenske verdier» – ellers er man ikke velkommen.

«Da bør du ikke få asyl, da bør du reise. Du skal vite at du ikke er velkommen i Sverige», uttaler Ebba Busch.

EU vil ha flere gruver i Sverige, for klimaets skyld

Busch ønsker at Sverige skal være et land der kristne, muslimer og jøder kan leve side om side. For at det skal skje, hevder hun, må islam praktiseres «på en måte som er forenlig med svensk lov og med svenske verdier».

Finnes denne typen verdier i kristne trossamfunn som Livets ord eller i Jehovas vitner, spør SVT?

«Jeg vil være tydelig på at det store problemet i Sverige ikke er praktiseringen av den kristne tro, det finnes enkelte eksempler på avvik. Derimot har vi et stort problem med islams fremvekst i Sverige. Det er en stor forskjell. Vi har ikke samme type problem som vi har med praktiseringen av islam i Sverige».

Ebba Busch sier til avisen Dagens Nyheter (DN) at hun vil undersøke om det er mulig å bruke EU-midler til å oppmuntre muslimer til å vende tilbake til sine hjemland.

Hun mener at det finnes eksempler på at islam i dag praktiseres på en måte som ikke er forenlig med svenske verdier:

«Se på feiringen i Sveriges gater etter Hamas sin pogrom mot jøder den 7. oktober. Det er et veldig konkret og ferskt eksempel på et uttrykk for islam, den muslimske trosutøvelsen i Sverige, som ikke hører hjemme på svenske gater og torg».

Sverige: Lærer demonstrerte mot islamisering, ble overfalt og mistet jobben

Svenske moskéer ønsker et total­forbud mot å krenke islam

Partileder Muharrem Demirok fra Centerpartiet er kritisk til uttalelsen. «Dette bidrar til den fortsatte polariseringen og splittelsen vi ser i Sverige», sa han i SVTs nyhetsprogram Aktuellt.

Said Mansoor, sekretær i Sveriges muslimska förbund, klager over kommentarene om islam.

«De (KD) er i trøbbel og kommer sannsynligvis ikke til å gjøre et godt valg. Dette er et knep for å lokke til seg stemmer fra Sverigedemokraterna», sier han. «Ebba Busch kan mene hva hun vil, i Sverige har vi ytringsfrihet. Men vi har også religionsfrihet».

Sveriges justis­minister inn­rømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»

Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani sier til DN at dette er et patetisk utspill fra visestatsministeren.

«Ebba Busch må forstå at vi muslimer er en del av Sverige. De gjør det ikke bra i opinionen. De, som alle andre i regjeringen, ønsker å stjele stemmer fra SD».

«Det Ebba Busch gjør nå, er å dehumanisere oss, at vi ikke er mennesker. Hvis en visestatsminister går ut på den måten … Jeg vet ikke hva jeg som svensk muslim skal gjøre. Hvis jeg blir fremstilt som farlig og terrorist. Det hun gjør, er å demonisere mennesker som ser annerledes ut».

Riksdagsrepresentant Magnus Jacobsson (KD), som internt vanligvis representerer partiets venstrefløy, ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra partileder Ebba Busch. Men i en bredere diskusjon sier han at «Vi lever i ei tid der jeg tror vi må finne et annet språk».

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.