Sveriges statsminister Stefan Löfven unnlater å nevne islamisme i forbindelse med terrorangrepene i Europa den siste tiden. Nå får han svar på tiltale. Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix

Stefan Löfven mottok skarp kritikk for sin berøringsangst mot islamisme under statsministerens spørsmålsrunde i Riksdagen. Kristdemokraternas partileder Ebba Busch ber ham kalle ondskapen ved dens rette navn.

Hvis ikke engang statsministeren, som skal håndtere det store problemet med ekstrem islamisme i Sverige, kan bruke ordet riktig og kalle en spade for en spade, kan han heller ikke forstå de alvorlige problemene vi har, mener Busch.

Da er kanskje ikke Löfven rett person til å lede landet heller, sier hun til Nyheter Idag.

Kritikken kommer etter at Löfven unngikk å nevne årsaken til terrorismen som har herjet i Europa de seneste ukene da han gikk offentlig ut for å fordømme hendelsene.

«Jag fördömer starkt terroristattackerna i Wien ikväll, en av dem nära en synagoga. Mina tankar är hos offren och deras familjer.
Vi måste alla stå enade mot attacker mot vårt öppna samhälle», skrev statsministern på Twitter.

Heller ikke i Riksdagen vil Löfven ta ordet islamisme i sin munn.

– Han har konsekvent undvikit att använda ordet islamism i sitt fördömande. Det är en stor svaghet. Trots att statsministern fick chansen två gånger använder han inte ordet islamism, sier Busch.

Det var i forbindelse med det bestialske drapet på den franske læreren Samuel Paty og i diskusjon om ytringsfrihet at Busch presset Löfven til å kalle ideologien bak terrorismen ved dens rette navn.

Busch spurte også om det er trygt for svenske lærere å vise de samme bildene som Paty viste før han ble halshugget på åpen gate.

Löfven ville ikke ta på seg ansvaret og svarte at en lærer skulle kunne gjøre det, men at han ikke vil avgjøre om det er riktig å vise frem karikaturer eller ei. Videre sa Löfven at svenskene må stå opp for ytringsfriheten.

Busch om islamismen: ”Kalla ondskan vid dess rätta namn” 

Enda mer krypende feighet: Löfven nevner ikke islam i forbindelse med Nice-terroren

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.