Sveriges statsminister Stefan Löfven fordømmer terroren i Nice, men er vag om hvem som faktisk sto bak udåden. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

Sveriges statsminister tar avstand fra terroren i Nice. Men lar være å nevne ord som islamisme og jihad. Han opptrer dermed enda mer unnvikende enn Norges statsminister som ble beskyldt for «feighet» i samme sak.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har nylig kommet på banen, og i et Twitter-innlegg fordømt de brutale terrorhandlingene som fant sted i Wien i forrige uke.

Han utspill i denne forbindelse var dessverre ikke særlig overbevisende, og etterlater en viss tvil om hvor «ille» han egentlig synes det er, når det er snakk om terror som utføres av islamister.

Han finner i hvert fall ingen grunn til å nevne hvem som står bak, og hva dette sier om de bevegelser, det tankegods og den ideologi som gang på gang står sentralt i massedrap på uskyldige verden over.

Hans fordømmelse kan lett forstås som sånn passelig oppriktig. Det vises svært lite av det mot og den tydelighet man bør kunne forvente av lederen for et demokratisk, vestlig land, i møtet med systematisk terror fra islamistiske strømninger.

Fria Tider har omtalt Löfvens tamme fordømmelse, og påpeker nettopp poenget med at han unnlater å berøre hva slags krefter som står bak ugjerningene. Det er heller ikke første gangen han opptrer på en så krypende måte:

«Sveriges statsminister Stefan Löfven har fördömt terrordådet i Wien på måndagskvällen.

Men likt tidigare undviker han ideologin bakom.»

Slik uttalte Löfven seg om saken:

«Jag fördömer starkt terroristattackerna i Wien ikväll, en av dem nära en synagoga. Mina tankar är hos offren och deras familjer.

Vi måste alla stå enade mot attacker mot vårt öppna samhälle», skriver statsministern på Twitter.

Med andre ord en temmelig generell og lite presis fordømmelse av «alle som er slemme», og støtte til deres ofre.

Han har også sørget for at publikum ikke får anledning til å si sitt om en slik opptreden fra den svenske statsministerens side:

«Även denna gång har Löfven stängt av kommentarsfältet.»

Også Norges statsminister Erna Solberg har fordømt terroren. Hun klarte i det minste å nevne at dette hadde noe med muslimske land og kulturer å gjøre.

«– Vi må verne om våre felles verdier og menneskerettighetene. Vi må aldri la oss true av terrorister. Vi oppfordrer politiske ledere i muslimske land og religiøse muslimske ledere i hele verden til å ta avstand fra ekstremisme og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg i en uttalelse sendt til NTB etter terrorangrepet i Nice torsdag», lød det.

Også hun er ganske ullen og vag med hensyn til å gå klart i rette med de islamistiske grupperingene og det forstokkede tankegods det her er snakk om.

Det fikk Solberg temmelig hard kritikk for, av FrP-politiker Sylvi Listhaug. For Listhaug var dette et klart eksempel på «feighet» fra Norges side, og alt annet enn noe vi bør være bekjent av fra vår statsminister:

«Den norske regjeringen går som vanlig på gummisåler og er mest opptatt av å ikke støte noen. Feighet er ordet for det. Vi har friskt i minne den forrige karikaturstriden. Da utenriksminister Jonas Gahr Støre la seg på kne for totalitære krefter fremfor å stå opp for våre verdier», skrev Listhaug.

Solberg har ikke kommentert dette ytterligere.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.