Statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB

Tøv! sier statsminister Solberg om kritikken etter halshuggingen i Paris. Erna fikk i dag en bredside fra Frp-ledelsen for å unnlate å nevne både islamisme og ytringsfrihet.

På Twitter manet Solberg til samhold mot angrep på «tankefrihet og opplysning». Det har flere «tolket som at jeg ikke mener at dette også var et angrep på ytringsfriheten. Det er bare tøv.» svarer statsministeren.

Både statsminister Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) unngikk konsekvent å nevne ytringsfrihet og islamisme i sine offisielle kommentarer etter terrordrapet, de valgte å fremheve at det var et angrep på «tankefrihet og opplysning». Det førte til hard kritikk på sosiale medier.

Men ikke bare der. Frp-lederne tok frem storslegga i et synkronisert angrep på sin tidligere sjef.

Listhaug: – Hva er det Erna driver med? Hvorfor nevnes ikke islamistisk terror med et ord?

«HVA ER DET ERNA DRIVER MED?» skrev Siv Jensen og Sylvi Listhaug i to likelydende innlegg på sine respektive facebooksider.

«Vi må aldri ta ytringsfriheten for gitt. Stadig blir vi påminnet om at det siste vi trenger er feige politikere som ikke tør å stå opp for norske verdier. Det er på tide å ta bladet fra munnen å si det som det er, Erna», skrev Frp-toppene blant annet.

Listhaug utdyper misnøyen mot sin gamle sjef:

– Det er veldig spesielt at regjeringen ikke bruker ordet som beskriver det dette handler om: Ytringsfrihet. Tankefrihet er ikke et ord jeg har hørt blitt brukt i denne sammenhengen før. Tankefrihet har alle mennesker, det finnes foreløpig ingen maskin som kan lese tankene våre, dem får vi ha for oss selv. Men det å ytre seg fritt er det svært mange mennesker i verden som ikke kan gjøre, sier Listhaug til Dagbladet.

Landets tidligere justisminister påpeker også at regjeringen unngår å slå fast at det var et islamistisk terrorangrep.

– Jeg er rett og slett veldig skuffet over Erna Solberg og regjeringen, sier hun.

For noe tøv! svarer statsministeren på sin blogg:

Jeg har fordømt det islamistiske terrordrapet på Samuel Paty. Det var ikke bare et avskyelig angrep mot offeret, men også et angrep på demokratiet, ytringsfriheten og våre demokratiske verdier, fremhever Solberg nå. Videre skriver hun:

I en kommentar på Twitter skrev jeg at vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Det har av flere blitt tolket som at jeg ikke mener at dette også var et angrep på ytringsfriheten. Det er bare tøv.

For det første: Jeg går ikke med på premisset om at dersom man ikke eksplisitt ramser opp alt man er for, så er man imot. Jeg forsvarer ytringsfriheten når som helst, hvor som helst og overfor hvem som helst. Også når ytringene oppleves som krenkende mot en religion eller annet.

For det andre: Tankefrihet på den ene siden, og ytringsfrihet og opplysning på den andre, henger uløselig sammen. Ingen tankefrihet, ingen ytrings- opplysningsfrihet. Derfor var dette angrepet også et angrep på ytringsfriheten. Når jeg valgte å nevne «tankefrihet og opplysning» eksplisitt, så er det fordi begrepene favner både de rettigheter som er vernet i EMK artikkel 9 og i artikkel 10. Retten til å motta og meddele opplysninger er en sentral del av ytringsfriheten.

Tankefrihet og opplysning er også en vesentlig del av en undervisningssituasjon, som var det Paty gjorde. Han bidro til refleksjon og kritisk tenkning blant sine elever.

Samuel Paty står i en lang tradisjon av modige mennesker som har blitt drept på grunn av de tanker de har delt. Denne tragiske hendelsen bør få oss til å stå sammen mot de kreftene som stod bak angrepet. Og kjempe for de verdiene som Paty representerte.

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.