Gordon Brown taler under et veldedighetsarrangement i London den 12. mai 2019. Foto: Simon Dawson / Reuters / Scanpix.

Storbritannas tidligere statsminister Gordon Brown oppfordrer verdens ledere til å innføre en form for midlertidig globalt styre for å hanskes med den medisinske og økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien.

Det skriver The Guardian.

Det behøves en internasjonal arbeidsgruppe med utøvende makt, mener Brown, som var britisk statsminister fra 2007 til 2010, etter først å ha vært finansminister siden 1997. Han gir altså en skisse av en slags verdensregjering.

The former Labour prime minister, who was at the centre of the international efforts to tackle the impact of the near-meltdown of the banks in 2008, said there was a need for a taskforce involving world leaders, health experts and the heads of the international organisations that would have executive powers to coordinate the response.

Brown etterlyser global koordinering:

“This is not something that can be dealt with in one country,” he said. “There has to be a coordinated global response.”

En arbeidsgruppe kunne påse at tiltakene iverksatt av verdens sentralbanker koordineres, sier han:

Many countries have announced economic packages in the past two weeks but Brown said a taskforce could: make sure the efforts of central banks were coordinated; take steps to prevent the record flight of capital from emerging market economies; and agree a joint approach to the use of government spending to boost growth.

Brown sier at hvis han var lederen for en slik arbeidsgruppe, så ville han ta utgangspunkt i G20 og gjøre det til en enda bredere organisasjon, involvere FNs sikkerhetsråd, og se til at Verdensbanken og Pengefondet fikk tilført større finansielle ressurser.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.