Nytt

Dominique Strauss-Kahn hadde alt: en av verdens toppjobber. I fem år har han ledet IMF, Pengefondet. Han er mer popular enn Nicolas Sarkozy som kandidat til presidentvalget. Og trolig ville han stilt. Men så går han bort og antaster en kvinnelig hotellansatt, og det så grovt at han blir arrestert.

Strauss-Kahns karriere er over. Det er ikke bare presidentvalget som ryker, det gjør også jobber på det nivå han hittil har hatt. Nå vil han falle dypt, og verst vil fallet være i opionions øyne, og et ødelagat renommé er ikke noe man kan kjøpe seg fri fra.

Det er omstendighetene som vender seg mot Strauss-Kahn: det er ikke første gang han forgår seg mot en kvinnelig underordnet.

Though Mr. Strauss-Kahn received generally high marks for his stewardship of the bank, his reputation was tarnished in 2008 by an affair with a Hungarian economist who was a subordinate there. The fund decided to stand by him despite concluding that he had shown poor judgment in the affair. Mr. Strauss-Kahn issued an apology to employees at the bank and his wife, Anne Sinclair, an American-born French journalist.

In his statement then, Mr. Strauss-Kahn said, “I am grateful that the board has confirmed that there was no abuse of authority on my part, but I accept that this incident represents a serious error of judgment.” The economist, Piroska Nagy, left the fund as part of a buyout of nearly 600 employees instituted by Mr. Strauss-Kahn to cut costs.

Men så var det de siste episoden. Strauss-Kahn bodde i en luksussuite til 3.000 dollar døgnet. Her det disse keiserlige vaner som gir en følelse av å ha rett til alt?

In the New York case, Mr. Browne said that it was about 1 p.m. on Saturday when the maid, a 32-year-old woman, entered Mr. Strauss-Kahn’s suite — Room 2806 — believing it was unoccupied. Mr. Browne said that the suite, which cost $3,000 a night, had a foyer, a conference room, a living room and a bedroom, and that Mr. Strauss-Khan had checked in on Friday.

As she was in the foyer, “he came out of the bathroom, fully naked, and attempted to sexually assault her,” Mr. Browne said, adding, “He grabs her, according to her account, and pulls her into the bedroom and onto the bed.” He locked the door to the suite, Mr. Browne said.

“She fights him off, and he then drags her down the hallway to the bathroom, where he sexually assaults her a second time,” Mr. Browne added.

At some point during the assault, the woman broke free, Mr. Browne said, and “she fled, reported it to other hotel personnel, who called 911.” He added, “When the police arrived, he was not there.” Mr. Browne said Mr. Strauss-Kahn appeared to have left in a hurry. In the room, investigators found his cellphone, which he had left behind, and one law enforcement official said that the investigation uncovered forensic evidence that would contain DNA.

Mr. Browne added, “We learned that he was on an Air France plane,” and the plane was held at the gate, where Mr. Strauss-Kahn was taken into custody. Later Saturday night, Mr. Browne said Mr. Strauss-Kahn was in a police holding cell.

Hva er det som gjør at menn med makt glemmer at de bor i et demokrati og oppfører seg om hunnerkongen Atilla eller Djengis Khan? Hvordan kunne Strauss-Kahn koble bort alle tanker på sin posisjon og hva han risikerte?

At han forsto alvoret senere viser de faktum at han forsøkte å flykte. Han har ødelagt ikke bare sitt eget liv, men også ektefellens, den amerikanskfødte franske journalisten Anne Sinclair.

Den mest nærliggende parallellen i nyere tid er New Yorks statsadvokat Elliott Spitzer, som var sheriffen som gikk etter økonomisk korrupsjon og mobstere, og levde et parallelt liv med hookers, luksusprostituerte. Han er tilbake på TV, men hans ord vil alltid være omgitt med svik og dobbeltmoral, ikke minst mot hans familie og kone som var lojal.

Er det et drag av Treholt her? Et ønske om å gå på knivseggen og risikere alt? Er det som er kicket de trenger?

I.M.F. Chief, Apprehended at Airport, Is Accused of Sexual Attack