Tavle

Flypassasjerer med masker ankommer flyplassen i Ivalo i Finland den 24. januar 2020. To kinesiske turister i Ivalo som har søkt helsehjelp der, kan være smittet av coronaviruset. Foto: Tarmo Lehtosalo / Lehtikuva via Reuters / Scanpix.

Det nye coronaviruset, som ble først oppdaget i Kina, hvor 41 mennesker er døde etter 1300 registrerte smittetilfeller, er blitt påvist hos en symptomfri ti år gammel gutt i Hongkong.

Det går frem av en artikkel som fredag ble offentliggjort i det medisinske tidsskriftet Lancet.

Dermed kan viruset i prinsipp smitte via personer som ikke har vist symptomer.

Isolering av allerede syke personer er altså ikke nødvendigvis tilstrekkelig for å unngå at sykdommen sprer seg ytterligere, hvilket risikerer å vanskeliggjøre arbeidet med begrensningen av spredningen.

Findings From Jan 10, 2020, we enrolled a family of six patients who travelled to Wuhan from Shenzhen between Dec 29, 2019 and Jan 4, 2020. Of six family members who travelled to Wuhan, five were identified as infected with the novel coronavirus. Additionally, one family member, who did not travel to Wuhan, became infected with the virus after several days of contact with four of the family members. None of the family members had contacts with Wuhan markets or animals, although two had visited a Wuhan hospital. Five family members (aged 36–66 years) presented with fever, upper or lower respiratory tract symptoms, or diarrhoea, or a combination of these 3–6 days after exposure. They presented to our hospital (The University of Hong Kong-Shenzhen Hospital, Shenzhen) 6–10 days after symptom onset. They and one asymptomatic child (aged 10 years) had radiological ground-glass lung opacities.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!