En kvinne viser frem et bilde av den likviderte iranske terrorgeneralen Qasem Soleimani under en feiring i Teheran den 8. januar 2020 av Irans bombing av militærbaser tilhørende den USA-ledede koalisjonen i Irak dagen i forveien. Foto: Nazanin Tabatabaee / West Asia News Agency (WANA) via Reuters / Scanpix.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke tatt stilling til kravet om gransking av USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani.

Soleimani ble drept i et droneangrep i Bagdad 3. januar, og Pentagon bekrefter at det var den iranske generalen som var målet.

FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, den franske menneskerettighetseksperten Agnès Callamard, mener likvideringen kan ha vært et brudd på folkeretten og krever uavhengig gransking.

Hun viser til at USA i sin begrunnelse hevder at Soleimani ble likvidert «for å hindre framtidige iranske angrepsplaner».

– Framtidige er ikke det samme som nært forestående, som er en forutsetning i henhold til folkeretten, slår hun fast.

Viktig
Opposisjonen på Stortinget støtter Callamards krav om uavhengig gransking.

– Det er et krav Norge må kunne stille seg bak, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Det samme gjør Rødt, sier partileder Bjørnar Moxnes.

MDGs Une Bastholm vil også ha gransking.

– Det er viktig å slutte opp om folkeretten, og det gjelder også for USA, sier hun.

Avventer
– Vi har vært veldig klare på at vi ikke kjenner bakgrunnen for hvorfor USA valgte å gå til aksjon, og det er også noe vi og andre allierte og nærstående har bedt USA om mer informasjon om, sa Søreide til NTB tidligere i uka.

Kravet om uavhengig gransking, vil hun ikke kommentere.

– Vi har ikke tatt stilling til Callamards forslag om en uavhengig gransking, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til NTB.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!