Sakset/Fra hofta

 – Gale Trump, du må ikke tro at det hele er over med min fars martyrdom, sa Zeinab Soleimani, som la til at både USA og Israel nå har hevn i vente. – Familiene til amerikanske soldater i det vestlige Asia kan nå bare vente på nyheten om at barna deres er døde, sa hun, til jubel fra folkemengden. (NTB) Datteren til Qassem, Zeinab Soleimani, i tale på Teheran universitet Referert av NRKs Kristin Solberg. Nå står menneskerettseksperter frem og fordømmer USA, men vi hører ingenting om lovligheten av de handlingene Soleimani har begått og den hevnen Iran truer med. Foto: SalamPix/ABACAPRESS/Scanpix

Amnesty, FN og «forskere» har konklusjonen klar: Elimineringen av Soleimani var lovstridig. FN-ansvarlige er ikke i tvil.

FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, slo allerede fredag fast at USAs likvidasjon av Soleimani var ulovlig. Hun har nå bedt om en uavhengig granskning av angrepet, skriver Al Jazeera.

Callamard stiller spørsmål ved USAs begrunnelse om at Soleimani ble likvidert «for å forhindre framtidige iranske angrepsplaner».

– Framtidige er ikke det samme som nært forestående, som er en forutsetning i henhold til folkeretten, sier spesialrapportøren.

Reuters rapporterte om et møte Soleimani hadde, hvor han sammen med militsledere planla en drapsbølge på amerikanere. Dette samsvarer med det som var amerikanernes begrunnelse: Soleimani ble tatt av krigsskueplassen for å forhindre krig, ikke for å starte en.

Trump forsøkte å sette et punktum, der en ny drapsbølge ville tvunget frem et amerikansk svar.

New York Times forsøker å fremstille det som at Trump selv valgte den mest radikale løsningen hans rådgivere la frem, men ser bort fra at det kan ha vært et klokt valg på lang sikt. Iran har stor fallhøyde, det har ikke USA. Ballen ligger på Irans banehalvdel.

Men menneskerettsekspertene forsøker å gi Iran den moralske seieren.

Amnesty Norge er blitt et underbruk av SV, og Egenæs lever opp til forventningen.

– USA har påstått at drapene var nødvendige for å forsvare seg mot en umiddelbar trussel mot amerikanske liv. Nå er det opp til dem å legge fram bevis for at det stemmer. Hvis de ikke kan bevise selvforsvar, har de brutt folkeretten, sier leder av Amnesty Norge, Jon Peder Egenæs, til NTB.

Hvorfor skulle USA dele bevis med offentligheten? Hvilken stat gjør dét? At Demokratene krever det samme, viser bare at de har mistet alle hemninger.

Begrunnelsen for beslutningen om å gjennomføre angrepet mot Soleimani er hemmeligstemplet, men Chuck Schumer og Robert Menendes krever at graderingen oppheves.

– Det er ingen legitim grunn til å unndra denne informasjonen fra offentligheten, sier de to senatorene i et brev til presidenten mandag. De mener varselet fra Det hvite hus til Kongressen om angrepet ikke er bra nok.

– Det er avgjørende at saker som er så viktige for rikets sikkerhet, deles med folket i rimelig tid. Et notat som er hemmeligstemplet i sin helhet, passer seg simpelthen ikke i et demokratisk samfunn, skriver de to. De mener hele notatet bør offentliggjøres.

Senatorene vet utmerket godt at det er mange «legitime grunner» til å holde etterretningsmateriale hemmelig. Setningen om at saker som er «viktige for rikets sikkerhet deles med folket», er selvmotsigende og direkte stupid.

Demokratene har for lengst kastet alle andre hensyn over bord i jakten på Trump.

Avisen Politiken spør bare forskere som er enige med dem:

Den danske lektoren i folkerett Amnon Lev mener på sin side USA krenket både Irans og Iraks suverenitet da de likviderte Soleimani i et droneangrep i nærheten av flyplassen i Bagdad fredag. Trump hadde selv gitt grønt lys til angrepet, som har skapt sterke reaksjoner.

Lover hevn

– USA brukte makt på Iraks territorium. I utgangspunktet er dette en krenkelse av Iraks suverenitet, sier Lev til den danske avisa Politiken.

Det er i det hele tatt vanskelig å finne balansert informasjon.

Hvis du ikke leser Document.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

MED PAYPAL:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: