Stefan Löfven «fikar», drikker kaffe med Gøteborgpoliti. Foto: Lotte Fernvall/TT/Scanpix

Statsminister Stefan Löfven kommenterer møtet mellom Moderaternas Ulf Kristersson og Jimmie Åkesson med at «samarbeidet mellom de brunblå fordypes».

Löfven sa dette til Aftonbladet under et besøk i Ukraina.

”Jag noterar att samarbetet mellan de brunblåa har fördjupats. Den politik som kommer fram ur sånt samarbete kan aldrig vara bra för svenska arbetare eller välfärden”, skriver han.

Det spørs om svenske arbeidere er enig. Meningsmålingene tyder ikke på det.

I svensk politikk er det å dra nazi-kortet helt vanlig. Men Löfven havnet i «blåsväder» som det heter fordi han benektet noen sammenheng mellom innvandring og kriminalitet. Hvis svensker ble satt i samme situasjon som innvandrerne ville de også vært mer kriminelle, sa Löfven. Det gikk visst ikke opp for ham at han samtidig sa noe om hva han mener om svenske arbeidere. Mange arbeidere finner nok bemerkningen nedverdigende.

Löfvens hensikt er åpenbar: Han frykter at en normalisering av SD som åpner for et nytt borgerlig alternativ. Men i stedet for å bruke politiske argument, tyr han til nazikortet.

Venstresiden vil gjerne innføre brunblå eller bare brun som om det var et saklig, anvendelig begrep. Abid Raja visste ikke at det betød nazistisk. De vil ha farveskalaen fra blodrød til brun, og selv bestemme hvem som fortjener brunfarven.

De vil ha i pose og sekk: Når noen reagerer og sier de ikke finner seg i å bli kalt nazistisk, spiller de overrasket: De ante ikke at brun betød nazi.

Ting tyder på at svenske velgere begynner å gå trett av Löfven. Leder for Venstrepartiet, Jonas Sjöstedt, forbereder et mistillitsvotum og får KD, M og SD med seg. Kanskje også Centern.

Jonas Gahr Støre har sagt at han anser Löfven for å være en av Europas klokeste politikere. Det kan være de to har noe til felles.

Jeremy Corbyn er ved å sette seg i samme posisjon som Löfven, uten at det ser ut til å gjøre inntrykk: BBC besøkte torsdag West-Midlands og snakket med arbeidere på pubene. De aller  flest kom til å stemme konservativt denne gangen, pga Brexit. Dette var velgere som hadde stemt Labour i generasjoner.

 

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!