Det heter seg gjerne at kunsten skal provosere, og grunnen er naturligvis at kunsten legitimt skal kunne utfordre vante forestillinger. Det ville som regel være ensbetydende med at man utfordrer en eller annen form for makt.

Men i våre dager er det bare unntaksvis at kunsten fungerer som maktkritikk. Visse ting er det nemlig litt for farlig å kritisere. Og da er det tryggest å sparke nedover istedenfor oppover.

I Italia har en 24 år gammel «kunstner» fra Torino som opptrer under pseudonymet Andrea Villa, laget en variant av et motiv som er velkjent fra kunsthistorien, nemlig jomfru Maria med Jesusbarnet.

Problemet er at han har satt avdøde Pamela Mastropietro, som bare 18 år gammel ble parteringsdrept i Italia i fjor, på jomfru Marias plass. På Jesusbarnets plass er hennes morder Innocent Oseghale. I mai ble han dømt til livsvarig fengsel for parteringsdrapet.

Det er vel ikke så mye kunstneren trenger å frykte fra de etterlatte etter stakkars Pamela. Men familien hennes synes det er usselt.

Foto: Facebook.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂