Foto: Facebook.

 

Bakteppet for skyteepisoden i Macerata lørdag, er høyst sannsynlig en grufull og opprørende mordsak i den samme italienske byen, hvor den 29 år gamle nigerianske asylsøkeren Innocent Oseghale er mistenkt for å ha drept den 18 år gamle italienske jenta Pamela Mastropietro, partert liket av henne og gjemt kroppsdelene i to trolley-kofferter som han siden kvittet seg med.

Pamela, ifølge vennene en blid og intelligent jente som elsket hester og drømte om å bli skjønnhetspleier, var fra Roma. Hun hadde en tid slitt med narkotikaproblemer etter et forhold til en to år eldre kriminell, som førte henne ut i stoffmisbruket. I tiden før hun døde hadde hun bodd litt over tre måneder i et behandlingskollektiv i Corridonia, en liten by i Macerata-provinsen, hvor hun også hadde familie. Hun hadde tilsynelatende lagt det verste bak seg, og hadde bedt en onkel av seg om hjelp til å skrive ned sin historie, som etter hennes utsagn kanskje kunne være til nytte for andre.

Av en eller annen grunn hadde Pamela den 29. januar besluttet å forlate kollektivet på egenhånd uten telefon og dokumenter, og hun ble noe senere meldt savnet – også via medier. Et annet sted i provinsen et par mil unna meldte en forbipasserende den 31. januar fra til politiet om to kofferter som befant seg i en grøft. Det makabre funnet av et partert lik i koffertene stemte altfor godt overens med Pamelas forsvinning, og noe senere ble det 18-åringens egen mor som fikk den forferdelige oppgaven med å identifisere henne.

Man vet ennå ikke hvordan Pamela døde, men at Innocent Oseghale parterte henne virker hevet over tvil. Nigerianeren skal ha havnet i politiets søkelys takket være et vitne som om kvelden den 30. januar hadde sett ham trillende på to trolley-kofferter gatelangs i Macerata. Politiets granskning av overvåkningsbildene fra et kamera i et apotek viste at Oseghale, som allerede var kjent for politiet på grunn av narkotikaforbrytelser, og Pamela tidligere hadde befunnet seg sammen i en sentrumsgate.

Under ransaking av boligen hans i Macerata fant politiet Pamelas klær, en blodig kniv og spor etter blod som tilhørte jenta. Der var også kassalappen fra innkjøpet av en sprøyte fra et apotek i nærheten. Hva var egentlig skjedd? Hadde Pamela dødd av en overdose etter å ha kjøpt stoff av Oseghale, eller hadde han tatt livet av henne? I påvente av at en obduksjon gir svar, har nigerianeren uansett formidable forklaringsproblemer på grunn av parteringen. Den arresterte asylsøkeren, som ikke lenger hadde lovlig opphold i Italia, sitter arrestert i fengselet i Ancona, siktet for overlagt drap på Pamela.

Saken har fått stor plass i italienske medier de siste dagene, og det er svært lett å tenke seg at den har satt sinnene i kok hos mange – trolig også hos den arresterte 28-åringen, uten noen relasjoner til den drepte jenta, som skjøt og skadet mørkhudede personer i Macerata lørdag formiddag.

Pamelas mor og onkel formaner folk i Macerata og andre steder til ro. Det som skjedde i dag, var en urett, sier de: Man kan ikke besvare en barbarisk handling med en annen. Det er langt fra alle som reagerer like stoisk, men det er liten grunn til å tro at italienere flest mister beherskelsen, om enn de bearbeider volden verbalt med færre hemninger enn skandinaver.

Den arresterte Luca Traini hadde stått på en kommunal valgliste for Lega Nord i 2017, og arrestasjonen av ham har allerede fått et høyrøstet politisk etterspill. Forfatteren Roberto Saviano mener at partiet har blod på hendene, mens Lega Nords leder Matteo Salvini, som naturligvis fordømmer skytingen, sier at en invasjon som den pågående uunngåelig fører til sammenstøt. Hele resten av det politiske spekteret har også kommentert saken, med en sedvanlig italiensk miks av anklagelek og formaninger om verdighet – ikke særlig verdig, når sant skal sies.

Sikkert er det at de sosiale sårene som migrasjonen og dens konsekvenser skaper, ikke blir enkle å hele. Men den største prisen ble betalt av en jente som stod på terskelen til livet, og som neppe ville ha forlatt det så tidlig i fravær av nigerianeren som ikke skulle ha vært i Italia.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!