Migrantene er en sosial bombe, sa Silvio Berlusconi en måned før det italienske parlamentsvalget. Et drap i Firenze dagen etter valget viser at en innfødt kan utløse den bomben.

La Repubblicas videoopptak av afrikanere som vandaliserer i sentrum av Firenze, har gått viralt på nettet, men bakgrunnen er det ikke så mange som har fått med seg. Hvorfor er disse mennene så sinte?

Om morgenen den 5. mars tok den 53 år gamle senegaleseren Idy Diene sin vane tro toget fra Pontedera til Firenze, hvor han i mer enn tjue år hadde livnært seg som gateselger. Ved Ponte Vespucci litt lenger ut på dagen ble han drept med seks pistolskudd av Roberto Pirrone, en 65 år gammel arbeidsledig og deprimert italiener, som siden fortalte politiet at han hadde overveid å ta sitt eget liv.

Politiet kunne ikke umiddelbart fastslå noe rasistisk motiv, og Pirrone hadde ikke vist tegn til ekstremisme, men senegaleserne i Firenze var ikke i tvil om at dette var motivasjonen.

Drapet vekket til live minnene om dobbeltmordet på to senegalesere på Piazza Dalmazia i Firenze i desember 2011, utført av ekstremisten Gianluca Casseri (bildet), som siden tok livet av seg. Ved en skjebnens ironi var de to hendelsene også forbundet på et personlig plan: Diene hadde giftet seg med enken etter et av ofrene fra 2011, som nå har mistet to menn for en morders hånd. Hvordan kunne det unngå å opprøre?

Stemningen var allerede spent og nervøs etter hendelsene i Macerata i slutten av januar, hvor en ung jente, Pamela Mastropietro, ble partert av den 29 år gamle nigerianske asylsøkeren Innocent Oseghale. Det fikk den 28 år gamle Luca Traini til å hevne seg ved å skyte løs mot afrikanere i Macerata. Traini hadde stått på kommunelisten til Lega Nord i 2017.

I Firenze hadde parlamentsvalget kvelden før drapet på Idy Diene blitt en triumf for de populistiske partiene, som er motstandere av massemigrasjonen til Italia. Mordet på Diene ble således oppfattet som en spektakulær bekreftelse på at det finnes mye rasisme og fremmedhat i Italia. Og fra 15:30-tiden brøt det dermed ut spontane demonstrasjoner og opptog. Fra 17:30-tiden utartet det hele. Nervøse turister søkte tilflukt i butikkene, som demonstrantene ikke rørte. Derimot ble søppelkasser og blomsterpotter vandalisert. Politiet ble tatt på sengen av det hele, og klarte ikke å roe gemyttene før i 21-tiden. Både den senegalesiske foreningens leder Diye Ndiaye og imam Izzedin Elzir hadde forgjeves manet til ro.

De omlag hundre senegaleserne på videoen som herjer i sentrum av Firenze mens de roper «Basta, razzisti!», trakk altså en direkte linje fra politikken til mordet – begge deler angivelig manifestasjoner av den samme rasismen. Pape Diaw, en senegaleser som har sittet i kommunestyret i Firenze, støtter denne tolkningen: Lega Nord-leder Matteo Salvini har spredt hat i hele Italia, sier han til La Repubblica: Hvorfor tror dere drapet skjedde dagen etter at fascistene vant valget? spør han retorisk.

Den 10. mars ble det holdt en demonstrasjon i Firenze til minne om Idy Diene:

Denne demonstrasjonen var fredelig, men gjør likevel inntrykk fordi den antyder hvor stort det afrikanske samfunnet i Toscana er blitt. Hvordan kan utviklingen unngå å ende opp med de etniske skillelinjene man har fått i nordamerikanske byer?

Det er uunngåelig at hvite fra tid til annen vil drepe svarte, og svarte drepe hvite. Hvordan skal det gå dersom alle slike saker vekker klaninstinktene i de respektive etniske gruppene? Hva om motsetningene også får en religiøs dimensjon? Idy Diene var muslim og gikk i moskeen.

Det enn så lenge hvite majoritetssamfunnet har normalt vist en sterk tilbakeholdenhet i så måte. Og i den fredelige demonstrasjonen ser man representanter for myndigheter og flertallssamfunn som solidariserer med senegaleserne.

Men flere italienere spør seg naturlig nok hvor det blir av opptogene til minne om deres myrdede landsmenn. Det er ikke gitt at en tilstand av fredelig reaksjon på denne dobbeltstandarden vil vare evig.

Spørsmålet som reises, er naturlig nok: Var multikulturalismen verdt det?

 

Bestill «Europas underlige død» av Douglas Murray bok fra Document Forlag her!