Fem svarte politimenn sto bak det brutale drapet av Tyre Nichols. Men de kan fortsatt ha vært drevet av rasisme. USA er så gjennomsyret av rasisme at svarte mennesker rammes av selvhat. Dette skriver Van Jones i et meningsinnlegg i CNN.

Jones er TV-vert for CNN, utdannet advokat og grunnlegger av Dream.org, som jobber for reformer av rettsvesenet.

Det meste vi har lest så langt tyder på at Nichols var en flott ung mann, som på en helt meningsløs måte møtte døden ved et møte med fem brutale politimenn. Jones har dog en merkelig metode for å komme til en slik konklusjon.

By all accounts, Nichols was a good guy: a 145-pound skateboarder, an Instagram photographer, a Starbucks aficionado.

Kroppsvekt, Instagram-bilder, skateboard og tilhenger av Starbucks? Var dette det beste han fant? Nichols var også far, og en sønn som ifølge medier elsket sin mor.

Video av politibrutalitet sjokkerer USA

Mange ble overrasket over at politimennene som drepte Nichols var svarte, skriver Jones.

Hvorfor blir mange overrasket? Kanskje fordi det egentlig sjelden blir noen internasjonale nyheter når en hvit person drepes av en svart politimann? Har Jones noen statistikk som viser at hvite politifolk er mer voldelige enn sine svarte kollegaer?

Hvordan kan drapet av Nichols forklares? spør Jones.

Jones mener rasisme fortsatt kan være en forklaring for drapet på Nichols selv om alle fem som sto bak volden som drepte ham var svarte.

Riktignok må han innrømme at mediene lenge har fokusert på White cop kills unarmed Black man. Faktisk så mye at ved spørreundersøkelser svarer folk at de tror antallet ubevæpnede svarte menn som drepes av politiet hvert år er i området mellom 1.000 og 10.000, mens realiteten er under ti.

Men rasismen smitter alle, også svarte:

One of the sad facts about anti-Black racism is that Black people ourselves are not immune to its pernicious effects. Society’s message that Black people are inferior, unworthy and dangerous is pervasive.

Systemisk rasisme på speed, altså. Rasismen i USA er så omfattende at den får også svarte til å hate seg selv, skriver Jones. Hvite mennesker er så rasistiske at deres idéer infiltrerer hjernene til svarte.

Self-hatred is a real thing.

That’s why a Black store owner might regard customers of his same race with suspicion, while treating his White patrons with deference.

Her overser Jones glatt at svarte er sterkt overrepresentert på kriminalstatistikken i USA. Man kan mene mye om hvorfor det er slik, men en butikkeier – uansett hudfarge – må forholde seg til realitetene.

I 2019 ble 52,7 prosent av ran og 51,2 prosent av drap utført av svarte (Black or African American). I 2021 utgjorde denne gruppen 13,6 prosent av befolkningen.

Det er lett å være sosial rettferdighetskriger fra et fint kontor hos CNN. Det er mer krevende hvis du står alene i en butikk som har blitt ranet flere ganger, kanskje oftere av svarte enn hvite kriminelle.

Black cops are often socialized in police departments that view certain neighborhoods as war zones.

Det er ikke rart at enkelte nabolag blir ansett som rene krigssoner, ikke etter opptøyene i forbindelse med Black Lives Matter-demonstrasjonene. Kriminaliteten i inner cities er under kraftig vekst, og antall skyteepisoder og drap i byer som Chicago minner faktisk om krigssoner.

Demokratenes propaganda for Defund the police, og George Soros sponsing av reformvennlige statsadvokater bidrar til den eskalerende kriminaliteten.

I USA er rettsvesenet til salgs, og George Soros har kjøpt det

Cops of all colors, including Black police officers, internalize those messages — and sometimes act on them.

Politifolk «internaliserer» virkeligheten, noe som ikke er så merkelig når man faktisk risikerer livet i jobben.

Rasismen bestemmes altså ikke av hudfargen til de som utfører ugjerningen, men av hudfargen til offeret, mener Jones. Han finner det vanskelig å tenke seg at hvite mennesker utsatt for denne typen vold, og han ser det som utenkelig at fem svarte politifolk kunne ha slått en hvit person i hjel.

Drapet av Tyler Nichols kan ikke forsvares, og de fem politimennene vil føres for retten. De vil trolig få mange år i fengsel for sine brutale og dødelige gjerninger.

Men dette er ikke nok for folk som Jones, som utnytter alle muligheter til å beskrive USA som et systemisk rasistisk land.

Unless there is real oversight, with real consequences for wrongdoing, bad actors will take advantage, lower the practical standards for everyone and put all of us at risk.

Etter min mening er det folk som Jones som her fremstår som en bad actor som utnytter en tragisk situasjon til å fremme sine overbevisninger.

Kanskje det er på tide å fokusere på at et sted mellom 80 og 90 prosent av de svarte som blir drept i USA blir drept av en svart person? Under 10 prosent blir drept av hvite.

Tallene er nesten like markante for hvite drapsofre. De aller fleste drap i USA begås altså av folk som dreper folk med samme hudfarge som seg selv.

Er dette virkelig et symbol på rasisme?

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.